brusszel


Csődhullám az építőiparban - még soha nem volt ennél lejjebb

Figyelő Online
2012.08.27  16:22   
mail
nyomtatás
Júliusban 414 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, ami nem kiugróan rossz adat, de az elmúlt három hónap ezzel az ágazat legrosszabb negyedévévé vált - közölte az Opten céginformációs szolgáltató hétfőn az MTI-vel.
A közlemény szerint júliusban ugyanakkor nem volt jelentős növekedés 2011, illetve 2010 júliusához képest: mindkét évben valamivel több mint 400 felszámolást tettek közzé a cégbíróságok. A hetedik hónapban 209 cég végelszámolása indult meg, ez egyharmados csökkenés az előző év júliusához képest. A jelenség mögött azonban nem érdemi javulás áll, hanem az, hogy március óta a kényszer-végelszámolás intézményét a kényszertörlés váltotta fel.

A magukra hagyott és rendszerint kiürített cégeket hosszadalmas végelszámolási eljárás nélkül törlik a működő cégek közül - mutatott rá az Opten. A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját, aki szerint az építőiparban tovább tart a felszámolások növekvő trendje, kedvező fordulatra még legalább fél évig nem lehet számítani. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az ágazat új szerződéseinek állománya 14 százalékkal meghaladja az előző évit. A növekedést azonban kizárólag mezőgazdasági, ipari és kommunális építkezések generálják, ahol tipikusan generálkivitelezők kezében összpontosul a munka, így idő kell ahhoz, hogy a megrendelések növekedése elérje a kisebb vállalkozásokat is.

A december-márciusi kiugróan magas cégalapítási hullám után az építőiparban az áprilisi mélypont körül stabilizálódott a cégalapítások száma. Az elmúlt négy hónapban havonta 230-240 céget jegyeztek be a hatóságok - közölte az Opten.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.