brusszel


Ingatlanpanama - vádlott a miniszterelnök

Figyelő Online
2012.09.01  08:00   
mail
nyomtatás
Újabb vádat emeltek Horvátországban Ivo Sanader ellen: a volt miniszterelnököt immár egy ötödik ügyben fogják felelősségre vonni, ezúttal egy törvénytelen ingatlanügylet miatt - értesült a Jutarjni List című napilap.
Az újság internetes oldalán azt írta pénteken, hogy a horvát ügyészség korrupció- és szervezett bűnözés elleni hivatala (USKOK) öt hónapig tartó nyomozás után emelt vádat Ivo Sanader ellen. Azzal vádolja, hogy hivatali ideje alatt a horvát kormány irreálisan magas áron vett egy zágrábi belvárosi épületet Stjepan Fiolic üzletembertől, és ezzel Sanader 17 millió kunát - több mint 600 millió forintot - keresett.

Az ügyészség szerint Fiolic, aki egy hentesüzletlánc tulajdonosa, és a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) színeiben képviselő volt a horvát parlamentben, a piaci értékénél kétszer magasabb áron adott el egy 2700 négyzetméteres zágrábi irodaházat a regionális fejlesztési minisztériumnak, s az ügylet miatt a horvát államot legalább 26,4 millió kunás (3,5 millió euró) kár érte.

Az ügyben Sanaderen és Fiolicon kívül vádat emeltek Petar Cobankovic volt fejlesztési miniszter és Mladen Mlinarevic, egy ingatlanbecslő cég igazgatója ellen is. Cobankovic már a nyomozás elején elismerte bűnösségét, és terhelő vallomást tett Sanader ellen. A volt miniszterelnök ellen tavaly november óta folyik egy egyesített per, amelyben egyrészt azzal vádolják, hogy kormányfői hatalmával visszaélve jutalékot fogadott el egy osztrák banktól, cserébe lehetővé tette annak horvátországi terjeszkedését. Egy másik vádpont szerint 10 millió eurót kapott a magyar olajcégtől, a Moltól, hogy meghatározó szerephez juttassa azt a horvát nemzeti olajvállalat, az INA menedzsmentjében.

A Mol ezt határozottan cáfolja. Egy másik vádirat szerint Sanader nyomására az állami energiaszolgáltató cég a piaci árnál olcsóbban adott el villamos áramot egy vegyipari vállalatnak. Áprilisban kezdődött el az a per, amelyben az egész volt kormánypártot, a HDZ-t és annak volt elnökét, Sanadert, valamint több volt tisztségviselőjét vádolják hatalommal való visszaéléssel.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.