brusszel


Szigorítanak az olaszok - A bankkártya lesz a fő fizetőeszköz

Figyelő Online
2012.09.06  16:37   
mail
nyomtatás
Olaszországban 2013 júliusától csak bankkártyával lehet majd vásárolni 50 euró felett - döntött a kormány a La Repubblica című napilap értesülése szerint.
A készpénzforgalom drasztikus korlátozásával a Monti-kormány célja a pénzmosás és az adóelkerülés visszaszorítása. Olaszországban az idén hoztak már hasonló intézkedést, július óta ezer eurónál nagyobb összeget csak bankkártyával, bankátutalással vagy csekkel lehet kifizetni.

Korábban 2500 euró volt a határ. Olaszországban csak a lakosság tíz százaléka használ bankkártyát, míg az európai átlag 30 százalék. A készpénzfizetés aránya Olaszországban 90 százalék, Németországban 78 százalék, Franciaországban pedig 59 százalék.Az olasz központi bank adatai szerint az olasz hazai össztermék tíz százaléka, mintegy 160 milliárd euró, illegális tevékenységből származik.

"Az illegálisan szerzett pénz önmagában nem likvid, és csak illegális hálózatokban használható fel. Ezek az összegek csak a pénzmosás révén találnak utat a legális gazdaságba" - írja a Banca d'Italia jelentése.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.