brusszel


Ahol élmény az ivás

A világ legeredetibb kocsmái
Figyelő Online
2012.09.20  06:42   
mail
nyomtatás
A bárok, sörözők, kocsmák világszerte jellegükben alig különböznek egymástól. Legtöbbjüket ezért hamar el is felejtjük. Akadnak azonban olyanok, amelyek egy életre megragadnak eredetiségükkel. A következők közéjük tartozhatnak.
A Meridien Hotel közelében, Eilat, Izrael Honlap: http://www.redseastar.com
The Red Sea Star, Izrael

■ Az Eilathoz közeli korallzátonyon, a parttól hetven, a vízfelszín alatt öt méterre található ez az egyedülálló étterem és kocsma. Miközben hideg sörünket, koktélunkat isszuk, a hatvankét ablak valamelyikén át figyelhetjük a Vörös-tenger nyüzsgő világát.


Birdsville, Queensland, Ausztrália (Brisbane-től 1600 km nyugatra) Honlap: www.theoutback.com.au
The Birdsville Hotel and Pub, Ausztrália
■ A 110 ember által lakott Birdsville homokdűnék között, a Simpson-sivatag szélén, az ausztrál vadon szívében, a Diamantina folyó partján áll. Ez a wangkangurru-yarluyandi őslakosok földje. A kocsma fala visszavisz a múltba: régi sapkák, sörösplakátok, a legrégebbi 1884-ből származik. A legtöbb látogató amatőr off-road versenyző. A szeptemberi versenyekre érkeznek. A közeli repülőgép-leszállópálya miatt a többi hónapban is akad itt látogató. A buciba töltött báránypörkölt sivatagi paradicsommal és szezonális zöldekkel különösen ízletesen készül. Hozzá a queenslandi XXXX sört ajánljuk.


Av. Juarez, Playa del Carmen, Quintana Roo, Mexikó Honlap: www.aluxrestaurant.com
Alux Caverna Restaurant Lounge, Mexikó

■ A Playa del Carmen legizgalmasabb étterme és kocsmája egy tízezer évvel ezelőtt kialakult barlangrendszerben van. Étterem, bár, VIP-hall is helyet kapott itt. A barlang a maja időkben is lakott volt, s a látogató ma is találkozhat a Yucatán-félsziget apró termetű, sötét bőrű bennszülötteivel. A barlang hőmérséklete kellemes, melegebb ruhát vinni nem szükséges. Az étterem ételválasztéka jó. A bárban érdemes megkóstolni az uborkából, narancsdzsúszból és mezcalból készülő Aluxinante koktélt.


Modjadjiskloof, Limpopo megye, Dél-Afrika Honlap: www.bigbaobab.co.za
Baobab Tree Bar & Wine Cellar, Dél-Afrika

■ Johannesburgtól négyórányi autóútra található egy a gízai piramisoknál is öregebb, 6000 esztendős majomkenyérfa. A 22 méter magas, 47 méter törzsátmérőjű matuzsálemben az évezredek folyamán kialakult hatalmas üregben 1993-ban Van Heerden vendéglátó-ipari vállalkozó egy természetes szellőzésű, 22 °C átlag-hőmérsékletű borospincét alakított ki. A tavasszal gyönyörű virágdíszben pompázó Baobab Tree Bar a The Wall Street Journal címlapjára is felkerült. Érdemes megismerkedni remek borválasztékával.
Modjadjiskloof, Limpopo megye, Dél-Afrika Honlap: www.bigbaobab.co.za


240 Grindavík, Izland Honlap: www.bluelagoon.com
Blue Lagoon Bar, Izland

■ Az izlandi lagúna és a kocsmája az egyik legjobb hely a lazításra. A teraszon bikinis pincérnők fogadják a vendégeket, a belső részen könnyű italokat, fagylaltokat szolgálnak fel. A tejkék színű, geotermikus, forró vizű lagúnában élő algák hatóanyagai állítólag kiváló ránctalanítók is. Érdemes száraz fehérborból és Blue Curaçaóból készített Blue Lagoon koktélt rendelni könnyű szendviccsel.


Pelican Bar, St. Elizabeth, Jamaica (1 mérföldre a parttól)
Pelican Bar, Jamaica

■ Ha egyszer elkap a mindenből elegem van hangulat, a legjobb, ha a Karib-tenger legnevezetesebb kocsmáját, a jamaicai partoktól egymérföldnyire a tengerben álló rozoga Pelican Bart keressük fel. Érdemes megkóstolni a hely specialitását, a rumból és gyömbérsörből készült, lime-mal és cukorral ízesített Pelican Perfection koktélt, valamint a kocsma alatt hullámzó tengerből frissen kifogott halat, amelyet az egykori halász, Floyd helyben süt meg. Ajánlatos előre helyet foglalni.

Cave Bar, Jordánia
■ A barlangkocsmát egy a Kr. u. 1. századból származó, vöröses homokkőbe vésett nabateus sírkamrában alakították ki. A Petra romvárosában tett fárasztó kirándulás után jóleshet a hűvös sírban vagy az előtte kialakított teraszon egy hideg sört, koktélt elfogyasztani, vízipipázni, s közben beduin zenét hallgatni. Lehetőség van a rejtettebb sírkamrákban elhelyezett asztaloknál is helyet foglalni. Arab és európai ételeket szolgálnak fel, amelyekhez a helyi vörösborokat érdemes megkóstolni.


Cala’n Porter, Menorca, Spanyolország Honlap: http://www.covadenxoroi.com/
Cova d’en Xoroi, Spanyolország

■ Mallorca szomszédján, Menorca szigetén járva ajánlott felkeresni a tenger fölé magasodó sziklafal barlangrendszerében kialakított kocsmát és éttermet. A helyi legenda szerint egy betyár, Xoroi élt itt a családjával. A feldühödött pásztorok ellopott állataikat keresve a friss hóban követték a lábnyomait, s így találtak rá a rejtekhelyére. Xoroi a tengerbe vetette magát, felesége és gyermeke eltűnt a barlang sötétjében. A barlang este diszkóvá alakul át. A kocsma belépődíjas, ám a fantasztikus panoráma mindenért kárpótol. A naplementét nézve rendeljünk helyi ginből és frissen facsart citromléből készített Pomada koktélt!


Jl. Karang Mas Sejahtera, Jimbaran, Bali, Indonézia Honlap: http://www.ayanaresort.com
The Rock Bar, Bali, Indonézia

■ Az Ayana Hotel bárja tizennégy méterrel az Indiai-óceán felett felejthetetlen panorámával és élménnyel ajándékozza meg az utazót. A hely csak itt készített koktélspecialitása a Spiced Rock, melynek összetevője a Belvedere vodka, curaçao, friss narancs, lime, rozmaring, gyömbér, vadméz és gyömbérsör, valamint a friss, gyümölcsös Rock My World, melyhez vodka, Grand Marnier, ananász, grépfrútdzsúsz és friss narancs szükségeltetik.

Absolut Icebar, Svédország
■ A stockholmi jégbár a világon elsőként megnyílt, egész évben nyitva tartó kocsma, ahol a hőmérséklet folyamatosan jeges (–5 °C). Belső berendezése, beleértve a poharakat is, a lappföldi Jukkasjärvi mellett, a Torne folyóból kitermelt jégből készült. Érdemes végigenni egy lappföldi alapanyagokból, bogyókból, vadakból, halakból álló egészséges jégmenüt. Igyunk hozzá Absolut vodkát, áfonyasziruppal ízesítve.


Chateau St. Germain, Gruyères, Svájc Honlap: http://www.hrgiger.com
HR Giger (Skeleton) Bar, Svájc

■ A múzeumnak nevezett bizarr kocsmát az Oscar-díjas Alien-filmekben is szerepet vállaló Hans Rudolf Giger tervezte. Ő találta ki a film emberevő szörnyét. A bár szerkezete, mennyezete, asztalai, székei csontvázra hasonlítanak, így aztán úgy érezhetjük magunkat, mintha egy nagy szörny belsejében ülnénk, fejünk felett a gerincoszlopával. Hideg sört vagy fehérbort rendeljünk, és kóstoljuk meg a városkáról elnevezett világhírű kemény sajtot, a gruyère-t is.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Harmincmilliárd forintból épül újjá a Tőzsdepalota

Az aula, a kissé slampos, mégis decensen arisztokratikus találka- és munkahely, kihelyezett iroda és cukrászda, stábértekezletek és pletykafészkek hírbörzéje.

Értékrendbeli egyértelműségre törekszem

Kiváló művész címmel tüntették ki március 15-én Szarvas József színművészt, a Nemzeti Színház tagját.

Színes összművészet a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Megannyi újdonság a Budapesti Tavaszi Fesztivál 140 programja közt, március 31-től három héten keresztül.

top200