A bárok, sörözők, kocsmák világszerte jellegükben alig különböznek egymástól. Legtöbbjüket ezért hamar el is felejtjük. Akadnak azonban olyanok, amelyek egy életre megragadnak eredetiségükkel. A következők közéjük tartozhatnak.
|
A Meridien Hotel közelében, Eilat, Izrael Honlap: http://www.redseastar.com |
The Red Sea Star, Izrael■ Az Eilathoz közeli korallzátonyon, a parttól hetven, a vízfelszín alatt öt méterre található ez az egyedülálló étterem és kocsma. Miközben hideg sörünket, koktélunkat isszuk, a hatvankét ablak valamelyikén át figyelhetjük a Vörös-tenger nyüzsgő világát.
|
Birdsville, Queensland, Ausztrália (Brisbane-től 1600 km nyugatra) Honlap: www.theoutback.com.au |
The Birdsville Hotel and Pub, Ausztrália ■ A 110 ember által lakott Birdsville homokdűnék között, a Simpson-sivatag szélén, az ausztrál vadon szívében, a Diamantina folyó partján áll. Ez a wangkangurru-yarluyandi őslakosok földje. A kocsma fala visszavisz a múltba: régi sapkák, sörösplakátok, a legrégebbi 1884-ből származik. A legtöbb látogató amatőr off-road versenyző. A szeptemberi versenyekre érkeznek. A közeli repülőgép-leszállópálya miatt a többi hónapban is akad itt látogató. A buciba töltött báránypörkölt sivatagi paradicsommal és szezonális zöldekkel különösen ízletesen készül. Hozzá a queenslandi XXXX sört ajánljuk.
|
Av. Juarez, Playa del Carmen, Quintana Roo, Mexikó Honlap: www.aluxrestaurant.com |
Alux Caverna Restaurant Lounge, Mexikó ■ A Playa del Carmen legizgalmasabb étterme és kocsmája egy tízezer évvel ezelőtt kialakult barlangrendszerben van. Étterem, bár, VIP-hall is helyet kapott itt. A barlang a maja időkben is lakott volt, s a látogató ma is találkozhat a Yucatán-félsziget apró termetű, sötét bőrű bennszülötteivel. A barlang hőmérséklete kellemes, melegebb ruhát vinni nem szükséges. Az étterem ételválasztéka jó. A bárban érdemes megkóstolni az uborkából, narancsdzsúszból és mezcalból készülő Aluxinante koktélt.
|
Modjadjiskloof, Limpopo megye, Dél-Afrika Honlap: www.bigbaobab.co.za |
Baobab Tree Bar & Wine Cellar, Dél-Afrika ■ Johannesburgtól négyórányi autóútra található egy a gízai piramisoknál is öregebb, 6000 esztendős majomkenyérfa. A 22 méter magas, 47 méter törzsátmérőjű matuzsálemben az évezredek folyamán kialakult hatalmas üregben 1993-ban Van Heerden vendéglátó-ipari vállalkozó egy természetes szellőzésű, 22 °C átlag-hőmérsékletű borospincét alakított ki. A tavasszal gyönyörű virágdíszben pompázó Baobab Tree Bar a The Wall Street Journal címlapjára is felkerült. Érdemes megismerkedni remek borválasztékával.
Modjadjiskloof, Limpopo megye, Dél-Afrika Honlap: www.bigbaobab.co.za
|
240 Grindavík, Izland Honlap: www.bluelagoon.com |
Blue Lagoon Bar, Izland ■ Az izlandi lagúna és a kocsmája az egyik legjobb hely a lazításra. A teraszon bikinis pincérnők fogadják a vendégeket, a belső részen könnyű italokat, fagylaltokat szolgálnak fel. A tejkék színű, geotermikus, forró vizű lagúnában élő algák hatóanyagai állítólag kiváló ránctalanítók is. Érdemes száraz fehérborból és Blue Curaçaóból készített Blue Lagoon koktélt rendelni könnyű szendviccsel.
|
Pelican Bar, St. Elizabeth, Jamaica (1 mérföldre a parttól) |
Pelican Bar, Jamaica ■ Ha egyszer elkap a mindenből elegem van hangulat, a legjobb, ha a Karib-tenger legnevezetesebb kocsmáját, a jamaicai partoktól egymérföldnyire a tengerben álló rozoga Pelican Bart keressük fel. Érdemes megkóstolni a hely specialitását, a rumból és gyömbérsörből készült, lime-mal és cukorral ízesített Pelican Perfection koktélt, valamint a kocsma alatt hullámzó tengerből frissen kifogott halat, amelyet az egykori halász, Floyd helyben süt meg. Ajánlatos előre helyet foglalni.
Cave Bar, Jordánia■ A barlangkocsmát egy a Kr. u. 1. századból származó, vöröses homokkőbe vésett nabateus sírkamrában alakították ki. A Petra romvárosában tett fárasztó kirándulás után jóleshet a hűvös sírban vagy az előtte kialakított teraszon egy hideg sört, koktélt elfogyasztani, vízipipázni, s közben beduin zenét hallgatni. Lehetőség van a rejtettebb sírkamrákban elhelyezett asztaloknál is helyet foglalni. Arab és európai ételeket szolgálnak fel, amelyekhez a helyi vörösborokat érdemes megkóstolni.
|
Cala’n Porter, Menorca, Spanyolország Honlap: http://www.covadenxoroi.com/ |
Cova d’en Xoroi, Spanyolország■ Mallorca szomszédján, Menorca szigetén járva ajánlott felkeresni a tenger fölé magasodó sziklafal barlangrendszerében kialakított kocsmát és éttermet. A helyi legenda szerint egy betyár, Xoroi élt itt a családjával. A feldühödött pásztorok ellopott állataikat keresve a friss hóban követték a lábnyomait, s így találtak rá a rejtekhelyére. Xoroi a tengerbe vetette magát, felesége és gyermeke eltűnt a barlang sötétjében. A barlang este diszkóvá alakul át. A kocsma belépődíjas, ám a fantasztikus panoráma mindenért kárpótol. A naplementét nézve rendeljünk helyi ginből és frissen facsart citromléből készített Pomada koktélt!
|
Jl. Karang Mas Sejahtera, Jimbaran, Bali, Indonézia Honlap: http://www.ayanaresort.com |
The Rock Bar, Bali, Indonézia■ Az Ayana Hotel bárja tizennégy méterrel az Indiai-óceán felett felejthetetlen panorámával és élménnyel ajándékozza meg az utazót. A hely csak itt készített koktélspecialitása a Spiced Rock, melynek összetevője a Belvedere vodka, curaçao, friss narancs, lime, rozmaring, gyömbér, vadméz és gyömbérsör, valamint a friss, gyümölcsös Rock My World, melyhez vodka, Grand Marnier, ananász, grépfrútdzsúsz és friss narancs szükségeltetik.
Absolut Icebar, Svédország ■ A stockholmi jégbár a világon elsőként megnyílt, egész évben nyitva tartó kocsma, ahol a hőmérséklet folyamatosan jeges (–5 °C). Belső berendezése, beleértve a poharakat is, a lappföldi Jukkasjärvi mellett, a Torne folyóból kitermelt jégből készült. Érdemes végigenni egy lappföldi alapanyagokból, bogyókból, vadakból, halakból álló egészséges jégmenüt. Igyunk hozzá Absolut vodkát, áfonyasziruppal ízesítve.
|
Chateau St. Germain, Gruyères, Svájc Honlap: http://www.hrgiger.com |
HR Giger (Skeleton) Bar, Svájc■ A múzeumnak nevezett bizarr kocsmát az Oscar-díjas Alien-filmekben is szerepet vállaló Hans Rudolf Giger tervezte. Ő találta ki a film emberevő szörnyét. A bár szerkezete, mennyezete, asztalai, székei csontvázra hasonlítanak, így aztán úgy érezhetjük magunkat, mintha egy nagy szörny belsejében ülnénk, fejünk felett a gerincoszlopával. Hideg sört vagy fehérbort rendeljünk, és kóstoljuk meg a városkáról elnevezett világhírű kemény sajtot, a gruyère-t is.