">
brusszel


Közös európai fellépést sürget a korrupció ellen Reding

Figyelő Online
2012.09.20  10:55   
mail
nyomtatás
A korrupció elleni közös európai fellépés fontosságát hangsúlyozta Viviane Reding EU-biztos egy bécsi sajtótájékoztatón egy európa tanácsi konferencia margóján.
"Csak együtt tudunk fellépni a korrupció ellen, amely polipként fonja át országainkat és társadalmainkat" - jelentette ki szerda este az Európai Bizottság alelnöke, igazságügyi biztos. Reding kiemelte és méltatta az Európa Tanács és az EU közötti együttműködést ezen a téren.Reding az Európa Tanács (ET) igazságügy-miniszteri konferenciájának hivatalos megnyitója előtt, Beatrix Karl osztrák igazságügy-miniszterrel és Gabrielle Battaini-Dragonival, az ET főtitkár-helyettesével közösen tartott sajtótájékoztatót.

A konferencián a városokban megjelenő erőszak elleni fellépésről tanácskoznak a résztvevők, a megnyitó esten azonban a korrupció témájáról tartottak informális eszmecserét. Battaini-Dragoni hangsúlyozta, "a korrupció univerzális probléma, amely mindenhol jelen van". Beszámolt arról, hogy jelenleg az ET az illegális sportfogadás elleni egyezmény kialakításán dolgozik.

A korrupció gyengíti az állampolgároknak és a vállalkozásoknak az államba és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmát, e nélkül a bizalom nélkül azonban nem működhet a határon átnyúló igazságügyi együttműködés - hangsúlyozta Reding. Felidézte, hogy az Európai Parlament igazságügyi bizottsága kedden elfogadta a korrupció-ellenes európai jogszabályok szigorítását. Utalt arra, hogy lépések történtek az áldozatvédelem minimális követelményeinek egységesítésére, és közel van a közös európai elfogatóparancs elfogadása. Felidézte azt is, hogy kezdeményezte valamennyi uniós ország igazságügyi rendszereinek áttekintését, hogy azok "mindenkori gyengeségeit és erősségeit" ki lehessen mutatni. "Magyarország és Románia példája megmutatta, milyen fontos, hogy a jogállamiságra leselkedő kockázatokat időben felismerjük és tenni is tudjunk ellenük" - mondta.

A péntekig tartó konferencián, amelyen Magyarországot Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára képviseli, a többek között foglalkoznak a fiatalkorú elkövetők és fiatalkorú áldozatok témakörével, és napirenden lesz az internetes bűnözés témaköre is.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: EUkorrupciójog

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.