brusszel


Az európai álláskereső portál korszerűsítéséről döntött a bizottság

Figyelő Online
2012.11.26  13:33   
mail
nyomtatás
Az európai álláskereső portál, az EURES bővítéséről és korszerűsítéséről döntött az Európai Bizottság - jelentette be Andor László foglalkoztatáspolitikáért és szociális ügyekért felelős uniós biztos hétfőn.
A bizottság és az Európai Gazdasági Térség munkaügyi hivatalainak együttműködésében működő internetes portál a mostani döntés értelmében elősegíti majd ez egységes európai munkaerőpiac létrejöttét, a munkavállalók mobilitásának növelését - véli hétfőn közzétett közleményében az Európai Bizottság. A változásoknak köszönhetően az Európai Bizottság szerint a munkakeresők hatékonyabban lelhetnek képességeiknek, képzettségeiknek megfelelő munkalehetőséget, az EURES pedig olyan szektorokra összpontosít majd, amelyek híján vannak a képzett munkaerő-kínálatnak, valamint támogatja majd a fiatalok számára kialakított, célzott mobilitási terveket.

A bizottság szerint a 2012-es éves gazdasági felmérés is rámutatott, hogy a földrajzi mobilitás hiánya az egyik oka annak, hogy a munkaerő kereslete és kínálata strukturálisan nem egyezik, ami hátráltatja a gazdasági kilábalást és a hosszú távú növekedés kialakulását. A brüsszeli testület arra is kitér, hogy az unióban továbbra is nagy a munkanélküliség; 25 millió az állástalan a kontinensen, miközben sok helyen hiány van képzett munkaerőből, és a betöltetlen állások száma 2009 közepe óta emelkedik, különösen a magas növekedést produkáló ágazatokban, mint például az infokommunikációs szektor és a környezetvédelemre szakosodott iparágak."Az álláskeresők mobilitásának növelése részben megoldást nyújthat a jelenleg elfogadhatatlanul magas munkanélküliségre. A továbbfejlesztett EURES-hálózat célja az lesz, hogy segítsen azoknak, akik hajlandóak lennének más államba költözni, abban, hogy megfelelő munkalehetőséget találjanak, és segítsen a munkáltatóknak képzett munkaerőt találni" - mondta Andor László, foglalkoztatáspolitikáért felelős biztos.A brüsszeli testület ismerteti, hogy a 27 uniós tagállamon kívül Norvégia, Liechtenstein, Izland és Svájc együttműködésével üzemelő EURES a jövőben aktívabban segíti majd az álláskeresőket abban, hogy igényeiknek megfelelő munkalehetőséget találjanak, a munkaadóknak pedig lehetőséget nyújt majd, hogy elvárásaiknak megfelelő pályázókra bukkanjanak. A portál a bizottság szerint a jövőben különös hangsúlyt fektet majd a fiatalokra.

A honlap a munka és tanulás lehetőségét is ötvözni fogja, például gyakornoki programok is felkerülnek majd az adatbázisba.Annak érdekében, hogy minél több meghirdetett állás kerüljön be az EURES adatbázisába, a döntés értelmében együttműködés kezdődik a munkaügyi hivatalok és a magánkézben lévő álláskereső portálok, szolgáltatások, fejvadász cégek között, mert a bizottság becslése szerint a meghirdetett állásoknak jelenleg csak mintegy 30-40 százaléka szerepel az EURES rendszerében.A bizottság közleménye arra is kitér, hogy a munkaerő szabad mozgásának értelmében minden uniós állampolgár bármilyen külön munkavállalási engedély nélkül munkát vállalhat bármelyik uniós tagállamban, ahol a helyi állampolgárokkal azonos bánásmódra és elbírálásra jogosult. A bizottság szerint ennek dacára a nem saját országában élő uniós állampolgárok számaránya mindössze 3,1 százalék, annak ellenére is, hogy 2005 után a más tagállamokban élők és dolgozók száma 60 százalékkal emelkedett, amit a bizottság a 2004-es és 2007-es bővítési hullámoknak tud be.

A testület arra is kitér, hogy a válság miatt a munkaerő mobilitása jelentősen visszaesett.Az EURES jelenleg is az egyetlen olyan portál Európában, amely ingyenesen 25 nyelven foglal össze álláshirdetéseket, illetve hasznos információkat arról, hogy mire készüljenek azok, akik az unió egy másik tagállamában szeretnének élni és dolgozni. Egy hónapban a honlapot 4 millióan látogatják, 150 ezren lépnek a honlapon keresztül kapcsolatba egymással, és évente 50 ezer ember talál állást magának az EURES-en, amelyre 750 ezer önéletrajzot töltöttek fel az álláskeresők.A határidő, ameddig a bizottságnak és a tagállamoknak is át kell ültetniük a gyakorlatba a mostani döntést, 2014. január 1.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.