A még olcsóbbat kereső fogyasztó és a kereskedelmi láncok elvárása élteti a borpancsolást, amely az olasz importtal együtt már az alföldi szőlőtermelők fennmaradását is veszélyezteti.
|
Borellenôrzés a 60-as években. Azóta sok kezelési módszert betiltottak |
|
Fura fordulatot vett az egyik közép-magyarországi borászat évekkel ezelőtti szőlőkivágási ügye. Csaknem félezer hektár ültetvény kivágására kért és kapott uniós támogatást az alföldi tulajdonos. A hatóság emberei annak rendje és módja szerint le is fényképezték a hajdanvolt szőlő kiszántott helyét, és a hivatal kiutalta a támogatást. De hogy, hogy nem, még azután is évekig bocsátottak ki ott termett szőlőről származási bizonyítványt, amelyekre végül rábukkant a hatóság. A vállalkozásnak a sikeres felderítés következtében több ezer hektó olyan bort kellett különböző számlákkal tisztára mosni, amelynek eredete papíron a már kiszántott ültetvény volt.
Más büntetőeljárás is indult a szóban forgó borászati vállalkozó ellen, aki újabb cégekben és formában mindmáig folytatja tevékenységét. Termékei megtalálhatók nem egy kereskedelmi láncban. Talán azért sikeres, mert ő a jobbak közé tartozik. Kínosan ügyel arra, hogy az esetleges laboratóriumi ellenőrzés, analitikai vizsgálatok során tűréshatáron belüli és még fogyasztható legyen az üzeméből származó ital.
Aki olcsó, borízű mámorra vágyik mondjuk a karácsonyi, újévi vacsoránál, hívogató lehet számára a nagyáruházak alsó polcain sorakozó, palackonként jóval félezer forint alatti választék. De nem árt az óvatosság. Keresztury Éva, a Hilltop Neszmély kereskedelmi igazgatója úgy tapasztalja, hogy a magyar borpiac harmadát kotyvalékok teszik ki. Olyan, jellemzően palackonként 300 forint körül kapható kínálatot ért ezalatt, amely külföldi alapanyagból, de jellemzően nem természetes borászati módszerekkel készül.
LEBUKÁS, FELSZÁMOLÁSA szakmában tudják, legalábbis sejtik, mely pincészetek használnak meg nem engedett borkezelési módszereket. Hogy a jelenség még létezik, az annak is betudható, hogy a hatóságok hol nagyobb, hol kisebb vehemenciával üldözik a pancsolókat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Borászati Igazgatóságának laboratóriuma a 2011-ben vizsgált több mint 13 ezer borászati termék közül 477 tétellel kapcsolatban emelt kifogást, és 22 minta esetében járt el a hatóság nem megfelelő alkoholeredet miatt. Ez utal arra, ha az alkoholtartalom nem az egyedül megengedett szőlőből, hanem például répa- vagy gyümölcscukorból származik. Az olcsó almabor például népszerű helyettesítő anyag volt a pancsolók körében.
A modern analitikai fegyvertárral felszerelt hatósági laboratórium és az egyre nagyobb számú ellenőrzés hatására a klasszikus, „tablettás” borgyártás már a múlté (lásd a keretes cikket), de meg nem engedett trükkökkel azért időről időre megpróbálkoznak egyesek.
A Domro Borgazdaság Kft. ellen a nyo-mon--követhetőségi előírások be nem tartása miatt indított tavaly eljárást a hatóság. Az el-lenőrzés során több mint 100 ezer palack olyan bort találtak a revizorok a raktárában, amelyről nem tudták megállapítani, honnan származik. Valószínűtlen, hogy befolyt a milliárdos bírság, mert az eredetileg egy kiskőrösi házaspár által alapított, 2010-ben még 2,8 milliárdos árbevételű cég több tulajdonosváltás után végül felszámolás alá került. A büntetést egy ukrán magánszemélyen kellene behajtani.
Eltanult módszerek
Az újkori hazai borpancsolás még a szocializmus évtizedeitől eredeztethető, amikor még engedélyezett volt sok, azóta betiltott borkezelési módszer. Az Alföldön 11-12 százalékos alkoholtartalmú borok értek, de a szovjet piacra 9,5-10 százalékos kellett. A szakszövetkezetekben a mérnökök „állították be” a bort. A kistermelők is eltanulták, hogyan kell borkősavat, cukrot tenni a lőrébe, hogyan kell színezni, emelni a beltartalmat. Miután jövedéki termékké vált a bor, a kistermelők körében megszűnt a hamisítás, de csak a borászati hatóság vizsgálati jogkörének kiterjesztése és a származási bizonyítványok bevezetése szorította vissza teljesen. A klasszikus borhamisítás ugyan megszűnt, de a pancsolás egyre finomodó módszerekkel tovább él, noha már nem ez a vezető visszaélési mód.FANTOMCÉGEKEN ÁTCsekket kapott egy másik alföldi borászat, a Kiskun-Vin Kft. is, miután borászati üzemében két éve átfogó ellenőrzést tartottak. A hatóság 140 mintát vett, és ebből tíz bortételnél, összesen 4832 hektoliternél állapított meg szabálytalanságot. Az izotóparány-vizsgálatok öt tételnél idegen eredetű vizet mutattak ki a borokban, ez hígításra utal. A hatóság 1,4 milliárd forintos minőségvédelmi bírságot szabott ki a cégre.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint azonban, amint az a Nébih adatain is látszik, elvétve lehet hamis bor a magyar piacon. Annyira könnyű lebukni, hogy nem is éri meg előállítani, olcsóbb megvenni a féleurós olasz bort. A meg nem engedett módszereket alkalmazók amúgy is csak ipari tanulónak számítanak például a csehországi, emberéleteket követelő metil-alkoholos röviditalgyártókhoz vagy az élelmiszerszektor néhány más területéhez képest.
Hamis termékmegjelöléssel, a fogyasztó megtévesztésével viszont gyakrabban lehet találkozni, amikor az import – jellemzően olasz – bort magyarként tüntetik fel. Ennél is több gondot okoz a számla és adófizetés nélküli forgalmazás, de a bor ez esetben sem hamis. A vizsgálatok hatékonyságán azzal lehetne javítani, ha a pincék után az ellenőrök már a kiskereskedelemből vett mintákra, az ottani borok eredetére és a minőségére összpontosítanának. Hiába felel meg ugyanis a boltban kapható bor minden előírásnak, ha ihatatlan.
Az áfatrükközés és a számla nélküli értékesítés után a pancsolást, hamisítást csak harmadik számú problémájának tartja a borgazdaságban Varga Bálint, a Varga Pincészet ügyvezetője is. A hazai borpiacon már 40-50 százalékra tehető a számla nélküli, áfacsaló értékesítés, ami ellehetetleníti a legálisan működő hazai pincészeteket.
A trükköző borászatok egyre nagyobb mennyiségben külföldről, főleg Olaszországból importálják az olcsó alapbort. Az EU-n belüli beszerzés azért is csábító, mert a szállítmányt papíron néhány fiktív cégen átfuttatva ki tudnak bújni az áfafizetés alól. Így a magyarnál olcsóbbá válik az olasz bor, ezért egyre nagyobb az alföldi kistermelők értékesítési gondja, sokan vágatták ki ültetvényüket, kihasználva az erre felvehető támogatást. A következmény drámai, az ideihez hasonló rosszabb években az 1,8 millió hektós hazai termelés már a 2,3 millió hektoliteres belső fogyasztást sem fedezi. Eközben az importborra alapozó nagy feldolgozók tovább nőnek.
A behozatalból a hazainak látszó bort gyakran fantomcégek állítják elő, hogy számlázni tudjanak az áfa-visszaigényléshez. Az ügylethez a számlákat és a származási bizonyítványokat a közvetítő cég a kistermelőktől szokta megvásárolni, bor nélkül. Szemléletes példával, ha adott gazdának csak 100 hektó bora termett abban az évben, miközben a környéken ugyanakkora területről másnak 130, akkor a hegybírótól a meg nem lévő 30 hektoliter után is kikéri a származási bizonyítványt, és eladja literenként 5-6 forintért egy ügyeskedő borásznak. Ez a magyarázata, ha a Kecskemét környéki szőlőtermelők még katasztrófa, például jégverés esetén sem nagyon szoktak jelentkezni az állami kártérítésért, mert többet kapnak az okmányokért.
LEALKUDOTT BÜNTETÉSA pancsolást és eredethamisítást egyes piaci szereplők szerint az elkeseredett árverseny élteti. A feldolgozók még az illegális eszközöket is felhasználják, hogy a kereskedők elvárása szerint a konkurenseknél olcsóbban szállítsanak, ezzel ott maradjanak a láncok polcain. Adódik a kérdés: ha ismerik a tavaly már csak 54 milliárd forint értékű termelési ágazatot tönkretevő elkövetőket, miért nem veti ki őket magából a szakma? Keresztury Éva szerint a piaci szereplők nem tudnak mit tenni a pancsolók ellen. A tisztességes pincészetek jellemzően kicsik, a pancsolók pedig nagyok, befolyásosak, és sok pénzük van. Tagok a szakmai szervezetekben is, és a széttagolt érdek-képviseleti rendszer nem képes egységesen fellépni ellenük.
Más országokban elrettentő büntetésekkel vissza tudták szorítani a meg nem engedett borkezelést, mert akik lebuktak, földönfutóvá váltak. Nálunk viszont, ha be is zárnak egy-egy pincét, ahol ismeretlen eredetű bort találnak a hatóságok, a zárolás ellenére a készletet valahogyan mégis kiárulják – tapasztalja Keresztury Éva, aki szerint a vétkes ilyenkor széttárja a karját: „Pereljenek be.” Az évekig húzódó jogvita alatt vagy bedől a cég, vagy indul egy új, de arra is volt példa, hogy a 600 millió forintos büntetést a profi ügyvédek tizedére alkudták le.