brusszel


Németországban tovább emelkedhet a bevándorlási hullám

Figyelő Online
2012.12.13  20:27   
mail
nyomtatás
Németországban még magasabbra emelkedhet a bevándorlási hullám, öt éven belül több mint kétmillióval növekedhet az ország lakossága egy csütörtökön ismertetett tanulmány szerint.
A Kiel Economics elemzése szerint mindenekelőtt az euróövezet válsággal küzdő déli perifériájáról, a munkanélküliségben európai csúcstartó Görögországból, a második helyezett Spanyolországból, valamit a Portugáliából érkező bevándorlók száma növekedhet a következő években. Az utóbbi két évben kibontakozott trend tartós maradhat, mert a válság ugyan várhatóan enyhül, a déli országok gazdasága így stabilizálódik, de a beinduló növekedés túl gyenge lesz a munkanélküliség érdemi csökkenéséhez. A bevándorlási hullám révén az idén 389 ezerrel növekedhet Németország lakossága.

A hullám várhatóan 2014-ben tetőzik, amikor 506 ezer lehet a vándorlási mérleg - vagyis a be- és kivándorlók különbsége -, 2017-ig pedig összesen 2,2 millióval bővülhet a lakosság a migráció következtében - vélik a kieli kutatók, akiknek elemzéséről a német Manager Magazin számolt be.Németországban a születések száma csökken, a halálozások száma nő, a lakosság tendenciaszerűen öregszik, létszáma csökken. Mindez pedig munkaerőhiányhoz és egy sor szerkezeti problémához vezet, például drámaian emelkedik az egy munkavállalóra jutó nyugdíjasok száma.

A folyamatok leállításához évi 400 ezer bevándorlóra van szükség, ez a gondokat megoldó "bűvös szám" - írta a magazin. Az ezredforduló óta viszont Németország nem migrációs célpont, hanem migránsokat kibocsátó ország volt. 2011-ben aztán változott a helyzet, az ország lakossága nyolc évi folyamatos csökkenés után először nőtt.

A fordulat a bevándorlás hatására állt be, az országba csaknem egymillióan költöztek be. Az EU legnagyobb lélekszámú tagállamában 2011 végén 81,8 millióan laktak, ez 92 ezres, 0,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A bővülés annak ellenére ment végbe, hogy 852 ezer halálesetet regisztráltak, a születések száma pedig 663 ezer volt, vagyis 189 ezerrel többen haltak meg, mint ahányan születtek. Ugyanakkor 1996 óta a legtöbb bevándorló, 958 ezer fő érkezett, köztük bő 40 ezer magyar, 12 ezerrel több az egy évvel korábbinál.

A német statisztikai hivatal szerint a másfél évtizede nem tapasztalt nagyságú bevándorlási hullámot az euróövezeti államadósság-válság és az EU-hoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgáraira vonatkozó munkavállalási korlátozások feloldása indíthatta el. A trend az idei első félévben is kitartott, valamennyi bevándorlót együttvéve összesen 500 595-en érkeztek az országba a január-júniusi időszakban, ami 66 ezres, 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Magyarországról 25 415 bevándorlót regisztráltak, ami kiemelkedően nagy mértékű, 46 százalékos növekedés.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.