brusszel


Nagyító alatt az óvodai és iskolai menzák

Figyelő Online
2013.03.01  09:34   
mail
nyomtatás
Átfogó, országos óvodai és iskolai táplálkozás-egészségügyi vizsgálatot indít tavasszal az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH). Legutóbb több mint négy éve volt hasonló ellenőrzés - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-t.
Az idei ellenőrzés nemcsak a menzákra terjed majd ki, hanem vizsgálni fogják az iskolai büfék és automaták kínálatát is. A tájékoztatás szerint az OÉTI által összeállított kérdőívek segítségével az ellenőrök az élelmezésvezetők, az óvodavezetők és a szülők véleményét is kikérik, és a laboratóriumi vizsgálatok kiterjednek a főbb táplálkozási kockázati tényezőkre, mint például a só, a telített zsírok, a transzzsírsav vagy a hozzáadott cukor mennyiségére.

Az átfogó vizsgálat fő célja a helyzetértékelésen túl annak megállapítása, hogy történt-e bármilyen változás az előző felméréshez képest, vagy továbbra is fennállnak azok az egészségügyi kockázati tényezők, amelyek növelik a gyermekkori elhízás, a cukorbetegség és a későbbi szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét - olvasható a közleményben. Több mint négy évvel ezelőtt volt a legutóbbi óvodai és iskolai táplálkozás-egészségügyi vizsgálat.



A szakemberek akkor azt állapították meg, hogy az esetek többségében az óvodai és iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek. A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy az óvodások a maximálisan ajánlott 2 gramm helyett 3,5-13,1 gramm sót fogyasztottak el egy átlagos napon. A nyersanyag-felhasználás sem volt megfelelő, és az ételkészítési eljárások is sok esetben korszerűtlenek voltak. A közétkeztetőknek csak egy része biztosított naponta friss zöldséget, gyümölcsöt, és a folyadékpótlás is sok kívánnivalót hagyott maga után. Az akkori vizsgálat megállapította, hogy míg az ételekben jóval több só volt a kelleténél, addig a kalciumtartalom nem érte el a korcsoport szerinti ajánlás 70 százalékát sem. További probléma volt, hogy diétás étkeztetést a közétkeztetők jelentős része nem tudott biztosítani. Az ÁNTSZ közleményében kitér arra, hogy az országos tiszti főorvos 2011-ben táplálkozás-egészségügyi ajánlást tett közzé a közétkeztetők számára.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.