brusszel


Az USA hatástalan migrációs-politikája

Figyelő Online - Soós Krisztina
2013.03.01  17:40   
mail
nyomtatás
Munkavállalói státuszuk legalizálásával tesz kísérletet Obama az illegális bevándorlók számának csökkentésére. Mindeközben a migrációra vonatkozó korlátozásokat változatlanul hagyná, így Jagdish Bhagwati, a Columbia Egyetem közgazdász professzora szerint a problémát nem oldja meg az előterjesztés.
Mintegy 11 millióan élnek az Egyesült Államokban illegálisan, ráadásul túlnyomó többségük szakképzetlen. Az Obama és nyolc szenátor által beterjesztett vendégmunkás programtól fordulatot várnak az ország migrációs politikájában.

Támogatói szerint a javaslat két pilléren nyugszik.

1. A vendégmunkások kezdetben „ideiglenesen" maradhatnának az országban, aminek lejárta után státuszuk állandóvá is válhat.

2. A program révén így emelkedne a vendégmunkások száma, amitől a politikai vezetők a további illegális bevándorlások csökkenését várják.

A korábbi tapasztalatok alapján viszont éles kritikák is megfogalmazhatóak a tervezettel kapcsolatban. A legutóbbi kísérlet, az 1986-os amnesztia idején a 6 millió illegális munkavállalónak csupán mintegy fele élt a lehetőséggel. A tervezet ellenzői szerint hibás az a feltételezés, miszerint a legálisan foglalkoztatottak számának növekedése visszatartó erő lenne a további illegális belépésekkel szemben. Szerintük a legális belépések paradox módon még több illegális belépést ösztönöznének, mert a papírokkal rendelkező munkavállalók munkalehetőséget, közösséget és menedékhelyet is biztosítanak az újabb bevándorlók számára. Továbbá aggályos a szakszervezetek reakciója is. Nincs garancia arra, hogy egyenlő bánásmódban részesítik majd azokat a dolgozókat, akik a vendégmunkás programnak köszönhetik az állásukat.

A kabinetnek számolnia kell azzal is, hogy az ideiglenes mexikói vagy más latin-amerikai vendégmunkások kiutasítása tömeges felháborodást vált ki. Ez elsősorban az egyre aktívabb és politikailag is befolyásos spanyolajkú közösségekben, valamint a kiutasításukat ellenző NGO-k (nem állami szervezetek) körében valószínű.

Az USA mágnesként vonzza a bevándorlókat a világ minden részéről. Az illegális határátlépések megoldását csak a migrációs korlátozások feloldása jelenthetné, a jelentéktelen hatású vendégmunkás program semmiképp sem.

Jagdish Bhagwati a Columbia Egyetem közgazdaságtani, jogi, nemzetközi ügyek professzora.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200