brusszel


Több mint bisztró

Figyelő Online - Asterix és Obelix
2013.05.21  13:54   
mail
nyomtatás
Évszázadok óta étterem. Szerbek, németek, magyarok vigadtak falai között. Nagy nevek tucatjai voltak vendégei. Budán, a Tabánban, a Vár tövében áll. Terasszal, virágokkal, újraaranyozott szarvassal kint is, bent is. Szocialista vadétteremből született újjá, röpke pár év alatt az ország tíz-húsz legjobb étterme közé sorolták. A séf a 33 éves Fekete Antonio, aki a lassan már legendává szelídülő Lou-Lou étteremben, ír, német és svájci vendéglátóhelyeken csiszolta tudását.
A helyiség barátságos, tiszta és rendezett, otthonosan meleg. Hely akad bőven. A felszolgálók készségesek. Étkezés előtt meleg kenyeret és sózott vajat szolgálnak fel. A kenyér jó ízű, átlagos, a vaj egyféle, sózott. Választást nem kínálnak. Az étlap bisztrósan rövid, de találunk kedvünkre valót. Rendelünk.

A burgonyapüré leveshez a betét szarvasgombaforgács és alacsony, 65°C alatti hőmérsékleten készült, kocsonyás-lágy állagú „sous-vide" (jelentése: vákuum-alatt) tojás. Ez ma Budapest bisztró-konyháinak szimbóluma. A rezgő tojásfehérjére pirított morzsát szórt a séf. A habos, selymes levest az asztalnál öntik a tányérba. A tojás remek, a nyári szarvasgomba „Ding an sich" eleganciáját a halovány illat már nem múlja felül, de a leves ettől még kifinomult.

A kecskesajtkrém ropogós, Botticellit idézően tavaszias, színes, üdítő, szinte már nőiesen finomra komponált. Gracilis esztétikai élmény. A bébi zöldségek változatos üdesége Fekete Antonio egyik legfőbb erősségét mutatja: kimagasló érzékkel bánik a zöldségekkel, és kivételes ízléssel találja meg helyüket, funkciójukat. A sajt jó minőségű, krémes. Obelix ugyan nem szereti a kecskesajtot, de ezt mégis jóízűen falatozza, miközben a ritkán látott bébi zöldségek nevéről kérdez.

A szárnyas főétel két fél darab szuvidolt, pirított bőrű, formás tanyasi csirkemell hasonlóra formázott, marczipán-zöld színű csemegehagymás burgonyapürével. A mellek Ducasse rusztikus stílusában tálalva. Alatta vajbab, körülötte zöldségek. Végiggondoltan ízléses és ízletes fogás. A burgonyapüré Obelixnek tetszik, nekem túlpürésített, keményítős, több vajat is elviselne. Ízletes és szépen tálalt fogás ez is.

A nyúl a hely egyik gyakran rendelt alapanyaga. A tányéron aláterített, intenzív ízű, elbűvölő, héjában sült, félbevágott apró parázsburgonya, néhány fél nyúlvese, két darab szuvidolt nyúlhús. Az egyik hús a gerinc mellől, a másik a combból formázva. A gerinchúsnak jól áll a sous-vide technológia, a combnak itt és most kevésbé. Ez utóbbit talán kérgesíteni is érdemes lenne.

A desszertek szilva brulée pálinkás tejhabbal és a ma divatos és megkívánt csokoládétextúrák egy újabb variációja, kellemes rebarbarapürével és terféziás (szarvasgombás) csokoládéfagylalttal. A textúrák kellően intenzíven csokoládésak, jól kivitelezve, de semmi különös. A brulée tán lehetne koppanósabb cukorkérgű, de a krém az utóbbi idők legjobbja.

Az Aranyszarvas több mint bisztró. Romantikus vacsorára, üzleti találkozóra is ajánlott. Jó alapanyagok és ízek, remek konyha és szép tálalás jellemzi. Méltán került az élvonalba.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Madame Noi - A nyakkendőlazítós étterem

Kiváló hely ráérős, beszélgetős étkezésekhez, minőségi alapanyagokkal és kivitelezéssel.

Trattoria Pomo D'oro

A Budapest belvárosában 2002-ben nyílt Trattoria Pomo D'oro a lombardiai születésű Gian Luigi Annoni (40) étterme.

Kárpátia Étterem

Elmerengünk az idő múlásán, mert már 135 év telt el azóta, hogy a Ferenciek bazárjában Holzwarth György egy helyiséget bérbe vett.

Több mint bisztró

Évszázadok óta étterem. Szerbek, németek, magyarok vigadtak falai között.

top200