brusszel


Leváltották Janukovicsot, májusban választások jönnek

Figyelő Online
2014.02.22  18:24   
mail
nyomtatás
Az ukrán parlament szombaton elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és előrehozott választást írt ki május 25-re.
A 450 tagú törvényhozás a határozatot 328 támogató szavazattal fogadta el. A szavazáskor 334 képviselő tartózkodott az ülésteremben. A határozat kimondja, hogy "Viktor Janukovics önkényesen kivonta magát alkotmányos kötelezettségeinek teljesítése alól".

"Az állam nem függhet az elnök hangulatától, aki kivonta magát (feladatai teljesítéséből) és ismeretlen helyen tartózkodik" - hangoztatta Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott elnöke a határozat megszavazása előtt.

A parlament Valentin Nalivajcsenkót, az Ütés (UDAR) párt képviselőjét bízta meg az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), Volodimir Zamant pedig a védelmi minisztérium tevékenységének parlamenti felügyeletével. Utóbbi a héten mondott le vezérkari főnöki tisztéről, mert nem volt hajlandó teljesíteni Janukovics elnök utasítását arra, hogy a hadsereg kapcsolódjon be a belpolitikai válság rendezésébe.

A törvényhozás továbbá úgy döntött, hogy Oleh Mohnickijt, a Szabadság (Szvoboda) jogász végzettségű képviselőjét bízza meg a főügyészség felügyeletével. A törvényhozás a nap folyamán menesztette hivatalából Viktor Psonka főügyészt.

A képviselők állva, tapssal fogadták a szavazások eredményét, különösen nagy ovációt kapott Zaman volt vezérkari főnök, akit kétharmados többséggel választottak meg új posztjára.

A határozathozatalok után a házelnök szünetet rendelt el, vasárnap délelőtt folytatják a plenáris ülést.
Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott új házelnöke kifejtette, hogy mivel az elnök jóváhagyására is szükség lenne a kormányban, illetve az SZBU és főügyészség élén végrehajtott kádercserékhez, ezért jogi szempontból nem minisztereket és vezetőket nevezett ki a törvényhozás, hanem parlamenti megbízottakat az említett testületek munkájának ellenőrzésére. Turcsinovot a nap folyamán a kormány vezetésével is megbízta a parlament az új kabinet létrehozásáig.

Olekszandr Turcsinov elemzők szerint általában szervezőkészségével tűnt ki a politika szereplői közül. A 2012 őszén tartott parlamenti választásokon a Haza (Batykivcsina) párt kampányfőnöke volt. Aktív résztvevője volt a 2004-es "narancsos forradalomnak" és a tavaly novemberben indult "Evromajdannak" elnevezett kijevi, EU-párti és hatalomváltást követelő tiltakozó megmozdulásoknak is. Kedd éjjel a politikust meglőtték a Majdanon, a Függetlenség terén a tüntetés szétoszlatására irányult belügyi támadás közben.

Megfigyelők szerint a 2012-es parlamenti választások nyomán létrejött ukrán parlamentben még sohasem volt ennyire konstruktív és nyugodt légkörű az ülés. Ez köszönhető annak, hogy a de jure kormányzó Régiók Pártjának eddigi 210 fős frakciójából már 63 honatya vált ki. Velük együtt a Janukoviccsal szemben álló ellenzéknek jelenleg biztos többsége van a törvényhozásban.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.