brusszel


Putyin az Amerika által hátrahagyott befolyási űrben terjeszkedik

Figyelő Online
2014.02.23  14:32   
mail
nyomtatás
Vlagyimir Putyin orosz elnök a visszavonuló Egyesült Államok által hátrahagyott befolyási űrt igyekszik kitölteni, és az ukrajnai fejlemények eredője is ez a folyamat - állapítják meg egyöntetűen vasárnapi kommentárjaikban a brit lapok.
A konzervatív The Sunday Telegraph elemzése szerint a továbbra is káoszban lévő Ukrajna jelenleg "kritikus jelentőségű, ám veszélyes hidat" formál a "neo-imperialista Oroszország" és "a szuperhatalmi státusról fantáziáló, illúziókban élő Európai Unió között".

A legnagyobb játékos az ukrajnai pókerben Vlagyimir Putyin. Azt, hogy ez az "ex-KGB-s autokrata" a világ legbefolyásosabb államfőjévé válhatott, teljes egészében a visszavonuló Amerika által hátrahagyott vákuum tette lehetővé. Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok nem hajthatott végre katonai beavatkozást Ukrajnában, ám az "új, birodalmi Oroszország" következmények nélkül nyomul be abba az űrbe, amely a globális politikai színtérről szándékosan visszavonuló Amerika után maradt - áll a The Sunday Telegraph kommentárjában.

A lap szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök is "vidáman átgaloppozhatott" a Barack Obama amerikai elnök által meghúzott tűréshatáron, vegyi fegyvereket bevetve saját népe ellen, és egyben bemutatva a világnak, hogy nyíltan és következmények nélkül dacolni lehet az Egyesült Államokkal. Ezek után Putyin is úgy érezte - és nem alaptalanul -, hogy szabad előtte a pálya.

A The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lap szerkesztőségi kommentárja is azt emeli ki, hogy Putyin a szíriai konfliktus ügyében már három éve sakkban tudja tartani a Nyugatot. Egy időre úgy tűnt, hogy Oroszország újabb győzelmet arat Ukrajna EU-integrációjának megakadályozásával, részeként Putyin azon törekvésének, amelynek célja az egykori Szovjetunió politikai és gazdasági tömbjének lehető legteljesebb helyreállítása.

Putyin most a jelek szerint megbotlott "ukrajnai machinációi közben", továbbra is indokolt azonban az óvatosság annak megítélésében, hogy mit tartogat a jövő. Az arab tavasz fordulatai megmutatták, hogy a megrohamozott paloták, a zsúfolt terek, az eltűnő rendőrök és a felszabadulás mámorító érzete nem feltétlenül eredményez jobb politikai rendszereket, legalábbis rövid távon - áll a The Observer írásában.

Moszkvát mélyen felzaklatta, hogy az EU-külügyminiszterek trojkája milyen prominens szerepet játszott az ukrajnai fordulatban, ráadásul Moszkva úgy érzi, hogy saját térségi fennhatóságát érte kihívás. Mindez "sűrű további hónapokat" ígér - írja szerkesztőségi elemzésében a baloldali brit lap.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.