brusszel


Tömeggyilkossággal vádolják Janukovicsot

Figyelő Online
2014.02.24  09:40   
mail
nyomtatás
Janukovics luxusháza után a főügyész nyaralóját is elfoglalták a tüntetők. A KDNP aggódik a nyelvtörvény eltörlése miatt, orosz politológusok szerint pedig Moszkvának érdemes kivárnia. A volt elnököt tömeggyilkossággal vádolják. Az ukrán válság legfrissebb hírei.
10:07 - Elkerülhető a csőd?

Továbbra is nagy a kockázata az ukrán államcsődnek, amely azonban elkerülhető, ha sikerül időben megállapodni egy új külső pénzügyi csomagról a nagy valószínűséggel kieső orosz kötvényvásárlási program helyett - vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

Az államcsőd elkerülésével kapcsolatos óvatos piaci derűlátást tükrözte, hogy jelentősen csökkent az ukrán törlesztéskockázatra kínált fedezeti ügyletek díjszabása a hétfői londoni nyitásra.

A Markit Financial Information Services piaci adatszolgáltató kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 1100 bázisponton nyitott Londonban. A múlt hét végén még jóval 1300 bázispont - tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán devizakötvényre számolva 1,3 millió dollár - feletti CDS-díjszabásokat mértek.

10:03 - Tömeggyilkossággal vádolják Janukovicsot

Letartóztatási parancsot adtak ki Viktor Janukovics volt ukrán kormányfő ellen - írja a BBC. A vád szerint Janukovics tömeggyilkosságot követett el a békés tüntetők ellen. Egyelőre nem tudni, hogy merre bújkál a volt elnök.

A posztjáról eltávolított államfő hollétéről különböző értesülések látnak napvilágot az ukrán médiában. Elterjedt a híre, hogy állítólag a Krím-félszigeten van, ahol már őrizetbe is vették. Ezt azonban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) nem erősítette meg.

Az SZBU tevékenységének felügyeletével megbízott Valentin Nalivajcsenko és Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter eközben a Krími Autonóm Köztársaság fővárosába, Szimferopolba érkezett, Nalivajcsenko szavai szerint rövid munkalátogatásra.

Psonka volt főügyész luxusnyaralóját is lefoglalták

Viktor Psonka leváltott és körözött főügyész Kijev melletti nyaralóját is lefoglalták a népi önvédelmi erők, akárcsak korábban Viktor Janukovics menesztett államfő vidéki rezidenciáját.

A TSN hírportál vasárnapi beszámolója szerint Psonka valóságos palotát építettet magának Gorenicsi faluban, amely csakúgy csillog-villog belül a rengeteg hamisdrágakő berakástól és aranyozástól. Az újságírók számára a hétvégén bemutatott dácsa lakatlan volt, csak egy őr vigyázott az egykori hatalmasság birtokára, amelyet ezenfelül természetesen kőoroszlánok is védtek a bejáratnál.

A ház minden hálójában házi oltár áll, a falakon értékes ikonok, képek, köztük Psonkáé és feleségéé különböző szerepábrázolásban, mint Cézár, Napóleon, Olga nagyhercegnő vagy Katalin cárnő.
Psonka dolgozószobája akár egy templom, itt még szentek ereklyéit is meg lehet találni.

Fotók itt.

A KDNP aggódik a nyelvtörvény eltörlése miatt

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint nem vezet Európa felé, hogy az ukrán parlament hatályon kívül helyezte a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó nyelvtörvényt - erről közleményben tájékoztatta vasárnap a kisebbik kormánypárt az MTI-t.

A párt aggodalmának adott hangot az ukrán parlament döntése miatt.

A 2012 augusztusában hatályba lépett nyelvtörvény lehetővé tette az anyanyelv hivatalos használatát azon közigazgatási egységek határain belül, amelyekben a lakosság legalább 10 százaléka anyanyelvének tekinti a kisebbségi vagy regionális nyelvnek minősített nyelvek valamelyikét.

A most eltörölt szabályozás érinti a kárpátaljai magyarság nyelvhasználatát is.

Moszkva kivár

Moszkvának megéri kivárni, amíg Ukrajnában létrejönnek az új hatalmi struktúrák, de a Kreml addig is a szomszédos országot stabilizáló politikai erő mellett foglalhat állást - vélekedtek az Interfax orosz hírügynökségnek vasárnap nyilatkozó moszkvai politikai szakértők.

Szergej Markov, a Kremlhez közeli orosz politológus szerint Moszkva Ukrajna-politikáját ésszerű az olyan nem kormányzati szervezetekre (NGO), törvényhozási képviselők csoportjaira, társadalmi szervezetekre támaszkodva átalakítani, amelyeknek súlyuk van a szomszédos országban.

Az orosz Politikai Kutatások Intézetének igazgatója szerint Moszkvának meg kell értetnie európai partnereivel, hogy "nem megengedhetőek a cinikus geopolitikai játékok Ukrajnában". Szergej Markov úgy vélte, Párizst is emlékeztetni lehetne arra, hogy az ukrán kormány leendő tagjai "azoknak az utódai, akik a francia antifasiszta mozgalom tagjainak nem csak ideológiai ellenfelei voltak".

Gleb Pavlovszkij Ukrajna-szakértő amellett van, hogy Moszkvának a közeljövőben érdemes kiváró álláspontra helyezkednie, mert a szomszédos országban még nem jött létre az egységes hatalom. A Hatékony Politikai Központ nevű politikai szakértői intézet elemzője szerint nem biztos, hogy az oroszországi ukrán lobbi azokkal az ukrajnai partnerekkel kötötte össze a Kremlt, akikkel annak érdemes lett volna kapcsolatban lennie. Szerinte Moszkvának igen sok helytelen információja volt Viktor Janukovicsra és környezetére vonatkozóan egyaránt. Hozzátette, hogy Oroszország partnere továbbra is az eddig kormányzó Régiók Pártja lehet Ukrajnában.

Gleb Pavlovszkij kifejtette, hogy az orosz vezetésnek támogatnia kellene "az Oroszországgal szimpatizáló politikai csoportokat", amelyekkel szerinte az új ukrán hatalom valószínűleg le akar számolni. Moszkva egyrészt a nemzetközi szervezeteknél fejezhetné ki tiltakozását az ukrán politikai erők üldöztetése ellen, másrészt menedéket adhatna egyes közéleti személyiségeknek - mondta a neves orosz szakértő.

Fjodor Lukjanov orosz külpolitikai újságíró a gazeta.ru internetes újságban közölt elemzésben kifejtette: elképzelhetőnek tartja, hogy Ukrajnában megismétlődik a 2004-es narancsos forradalom utáni forgatókönyv, amikor a "győztesek - a Leonyid Kucsma volt ukrán elnök hatalmát leváltó ellenzékiek - kíméletlenül összecsaptak egymással".

Az Oroszország a globális politikában című folyóirat főszerkesztője úgy látja: az ukrajnai változások Oroszországra nézve azzal járhatnak, hogy Kijev újratárgyalhatja Moszkvával a 2010-es harkovi szerződést, amely 2042-ig meghosszabbította az orosz fekete-tengeri hadiflotta állomásoztatását a Krím-félszigeten és egyben rögzítette Ukrajna katonai blokkon kívüli státusát. Lukjanov szerint ugyanakkor tekintettel Ukrajna jelenlegi állapotára, elképzelhetetlen, hogy a NATO-ban komolyan gondolkodnának egy ilyen ország felvételén és a szervezet garanciáinak Ukrajnára kiterjesztésén.

 

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.