brusszel


A félelem élelme

A puding, avagy a menza próbája
Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.02.25  16:28   
mail
nyomtatás
Az egészségügyi kormányzat szerint nem kell az oktatási intézményekben „éhséglázadástól" tartani, mert a törökbálinti példa nem ragadós. Kérdés persze, mi lesz szeptember 1-jén, amikor a menzareform is „beiratkozik" az óvodába és iskolába.
Az elmúlt hetekben országos hírré avanzsált a törökbálinti menzaháború. Miután több tucat gyerek nem volt hajlandó megenni a Sodexo által előállított és szállított menzakaját, nemes egyszerűséggel ehetetlennek minősítve azt. A tehetősebb szülők csemetéinek egy tévés celeb, H. Péter helyi étterméből hozatták az ebédet. Az önkormányzatnál attól tartottak, demoralizáló következményei lehetnek az esetnek, mert több gyerek, akinek ételfutár hozta az ételt, moslékevőknek hívta, csúfolta szegényebb osztálytársait.

Igaz, ami igaz, a menza hagyott maga után kívánnivalót. A gyerekek a szájukkal szavaztak, de év elején a helyi képviselők is kritikával éltek. Géczy Krisztián képviselő például a szülők körében végzett vizsgálatra hivatkozva azt állította: „Az ételek minősége erősen ingadozó, sajnos csak elenyésző mértékben pozitív irányban. Általában íztelenek, és több ízben az volt az egybehangzó vélemény, hogy az egyes összetevők mennyisége nem éri el a hatóságilag kötelezően megállapított fejadagot sem." A szülők számításai szerint a Sodexo által kiosztott ételek fele a kukába megy. Előfordult az is, hogy „a kiosztásra szánt déli húsétel egy részét a konyhai személyzet visszatartotta, mivel a szaga alapján egyértelműen romlottnak tűnt."

Bár a menzaháború január végén tört ki, s ma sem zárult le érdemben, információink szerint az előzmények tavaly szeptemberig nyúlnak vissza. A szülők már a tanév kezdete után jelezték, hogy „az étel nem jó minőségű és romlott." Meglepő módon azonban egy iskolai félév is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy érdemben javuljon a helyzet. Az is figyelemre méltó, hogy a pellengérre állított szolgáltató hallgat, kerüli a nyilvánosságot.

A nagy kérdés persze az, hogy a törökbálinti „éhséglázadás" egyedi jelenség-e, vagy tartani kell attól, hogy más iskolákban is felüti a fejét. Mert ha a (rossz) példa ragadós, akkor az iskolai menzákat hatóságilag felügyelő egészségügyi kormányzatnak illő lenne mielőbb levonni a tapasztalatokat. A Figyelő Online kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának(EMMI) egészségügyi államtitkársága azt válaszolta, nincs tudomásuk arról, hogy gyakori jelenségről lenne szó. Amiből az olvasható ki, hogy az ország egyik legnagyobb menzaszolgáltatója kivételesen rossz ételt osztott Törökbálinton. Az egészségügyi államtitkárság hozzátette még, elsősorban olyan helyzetekben merül fel az igény arra, hogy közoktatási intézménybe otthon készített ételt vigyenek be, amikor az egyéni étrendre valamilyen betegség miatt van szükség, vagy valamilyen különleges étkezési szokás, mondjuk vegetarianizmus miatt ragaszkodnak hozzá a szülők. Magyarán nem az ehetetlen ételt pótlandó - mint történt az Törökbálinton.


A törökbálinti szülők azt a félelműket is megfogalmazták, hogy az amúgy francia érdekeltségű Sodexo már a közeli menzareformra készülve írta meg szigorú étlapját. Tény: a menzareform többszöri halasztás után a következő tanév kezdetén, szeptember 1.-jén lép hatályba. S ahogy a puding próbája, hogy megeszik-e, úgy a megreformált menzáé is. A táplálkozási-egészségügyi előírásokról szóló rendelet hatásait - írja az EMMI - értelemszerűen csak ezután tudják majd vizsgálni. Az előjelek mindenesetre nem túlságosan kedvezőek.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.