brusszel


Malac-áfa: Ami az ultisoknak kevés, az a betliseknek sok

Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2014.03.01  16:00   
mail
nyomtatás
Az 5 százalék áfával a legális hazai sertés már olcsóbb, mint a feketeimport - állítja a Figyelőnek adott interjúban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki kiáll az új földtörvény és a további forgalmiadó-csökkentés mellett.
Pattanásig feszült az osztrák-magyar diplomáciai helyzet a májusban életbe lépő, az illegális földtulajdonlást, a zsebszerződéseket végleg felszámoló földforgalmi törvény miatt. Az osztrák határtól nem túl messzi Nemesgörzsönyben gazdálkodóként mit szól a konfliktushoz?

- Úgy, tűnik, nehezen emésztik meg egyes osztrák gazdák, hogy az illegális földtulajdon-szerzési próbálkozásuk nem járt sikerrel. Megijedtek, mert a jogi környezet kijátszását szolgáló, holtig tartó haszonélvezet lejár. Rosszul gondolták, hogy ki tudják játszani a magyar jogszabályokat és embereket.

- Nem is fordultak a kamarához az osztrákok?
- Senki nem keresett meg ez ügyben bennünket, de nem is tudtunk volna mást mondani, mint hogy a jogszabályok magyar és külföldi termelőkre egyaránt vonatkoznak.

.....

- Miben több a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az elődjénél?

- Abban, hogy a feldolgozókkal és nagykereskedőkkel együtt a teljes termékpályát összefogjuk a termőföldtől az asztalig! Eddig ugyanis teljesen külön kezelték az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot. Mivel az uniós források jelentős része emiatt az agrártermelésbe jutott, a feldolgozóiparunk tragikus helyzetbe sodródott. 2007-13 között szinte semmilyen támogatási forrást nem kapott, ezért nagy múltú nagyvállalatok jutottak csődbe. A termelőknek is érdeke, hogy jól működjön a feldolgozóipar, ne alapanyagokat exportáljunk gyarmati státusban.

....................

Az interjút keresse a Figyelő 9-dik számában.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.