brusszel


Aggályos a TakarékBank gyors újraprivatizálása

Figyelő Online - Brückner Gergely
2014.03.02  16:00   
mail
nyomtatás
Maga a TakarékBank államosítási története jól ismert. A kormány rendre hitet tett a magyarabb bankszektor és a takarékszövetkezetek fontossága mellett, és egy normális piaci alku végén 2012 novemberében megvette a német DZ Banktól a TakarékBank kisebbségi pakettjét.
Némi kivárás után elkezdett körvonalazódni, milyen szereplők határozzák meg e részesedés, illetve a teljes takarékszövetkezeti szektor újragondolását. A Figyelő számtalan cikkben mutatta be e világot, amelyben mindvégig elsősorban Vojnits Tamás és Lontai Dániel szerepvállalásával, illetve az MFB-hez és az FHB-hoz köthető személyekkel, üzleti elgondolásokkal ment előre a folyamat. Igazi mérföldkő az a tavaly nyári törvény volt, amelynek segítségével cégei (MFB, Magyar Posta) révén az állam erőből többségi tulajdonossá avanzsálta magát a bankban, illetve új integrációs szervezetet alakított ki a takarékszövetkezeteknek, és szigorú kontroll alá vonta a takarékok működését. Bár az érdemi reformok még nem indulhattak el, a kormányzat a vártnál sebesebben mégis a frissen szerzett banki pakett eladása mellett döntött.

Ezért érzi úgy a szektor, hogy a folyamat eddigi legkényesebb pontja az államosítás utáni magánosítás. Ennek során ugyanis nem alakult ki verseny, egyetlen pályázó indul majd, egy frissen alapított, zavaros indulású társaság, amelybe sorban beszállt néhány takarékszövetkezet, illetve Spéder Zoltán FHB-elnök és Vojnitsék érdekeltségei.

Aki viszi az intézetet, az sok mindent visz, hiszen az új szabályozás értelmében a TakarékBanknál jogosítványok vannak az egyes szövetkezetek személyi döntéseiről, eredményelfogadásairól, még bizonyos árazásokról is. A piac kíváncsian várja, mekkora összeget kér majd a kormányzat a TakarékBank többségéért. Kiadása volt vele bőven, hiszen nemcsak a németektől vett részvényeket, de tőkét is emelt a intézetben, illetve egy sokszor elismételt mondat szerint százmilliárd forinttal javította a szektor tőkehelyzetét. A folyamat kritikusai attól tartanak, nemhogy száz-, de még tízmilliárdot sem kap majd az állam a bankért.

Részletek a Figyelő hetilap 9-dik számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.