brusszel


Az elmúlt évek nagy államosításai

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.02.27  16:51   
mail
nyomtatás
Az állami NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. megvásárolta az IdomSoft Zrt. 100%-át épp egy éve: tavaly 2013. március 1-jén. A vételár 1,32 milliárd forint volt. (Államosítások összeállítás a friss Figyelőben (2014/09-es szám), az 54-ik oldalon, A gömböc nem alszik címmel.)


Az állami NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. megvásárolta az IdomSoft Zrt. 100%-át 2013. március 1-jén, a vételár 1,32 milliárd forint volt. A hivatalos álláspont szerint ezzel „a NISZ Zrt. szakmai felügyeletébe kerültek azoknak a nemzetbiztonságilag is fontos, állami feladatokat ellátó informatikai rendszereknek az üzemeltetése és továbbfejlesztése, amelyek megszerzésével biztosítható a nemzeti adatvagyonra vonatkozó törvényi előírások teljesítése." (Azaz a 2010. decemberében , nemzeti adatvagyonról szóló törvényé, amelynek egyik célja, hogy állami adatnyilvántartásokat ne magáncégek kezeljenek.)





Magyarra fordítva: az IdomSoft 15 év alatt több mint ötven - a közigazgatás alapműködését meghatározó - informatikai rendszert fejlesztett. Rendszerei kiszolgálják különböző hivatalokban működő adatfelvételeket, nyilvántartások kezelését, okmányok kiadását. Sőt a hatósági ellenőrzések ezekre a kulcsfonosságú informatikai rendszerekre épülnek, mint például: személyi igazolvány, lakcímkártya, biometrikus útlevél, jogosítvány, egyéni vállalkozói igazolvány, parkolási igazolvány, magyar igazolvány, hatósági erkölcsi bizonyítvány, külföldiek tartózkodási engedélye, forgalmi engedély, törzskönyv, anyakönyvi okmányok, bűnügyi nyilvántartás, választási rendszer, honosítási rendszer, és hasonlók. Azaz a cég tevékenységének döntő részét a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) számára nyújtott informatikai szolgáltatások jelentik, bevétele 1,64 milliárd forint volt 2011-ben, 2012-ben pedig 1,74 milliárd forint, ráadásul masszívan nyereséges 2011-ben 312 millió forint, 2012-ben pedig 189 milliós adózott eredményt ért el.

Ugyanakkor, amint az az Atlatszo.hu portál megírta, a KEKKH elnöke 2010 óta Vetési Iván, aki az IdomSoft állami megvásárlását megelőző átvilágítást végző, és későbbi tulajdonos NISZ felügyelő bizottságának is tagja. Azaz miközben Vetési Iván az IdomSoft fő megrendelőjének számító KEKKH elnöke és az IdomSoft-ot átvilágító, majd megvásárló NISZ felügyelő bizottságának tagja az IdomSoft tulajdonosával, Vertán Györggyel közvetett üzleti kapcsolatban van. Az Atlatszo.hu szerint ez erősen megkérdőjelezi a tranzakció tisztaságát.

Államosítások összeállítás a friss Figyelőben (2014/09-es szám), az 54-ik oldalon, A gömböc nem alszik címmel olvasható el.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200