brusszel


Női vállalatvezetők a minimum 20 százalékért

Figyelő Online
2014.02.28  15:52   
mail
nyomtatás
Megtartotta alakuló ülését a 20-20 20 Klub, a Hungarian Business Leaders Forum (röviden HBLF) berkein belül életre hívott Női Vezetők Fórumának új kezdeményezése. A kizárólag legfelsőbb szintű női vállalatvezetők, köztük elnök-vezérigazgatók, globális és regionális cégvezetők, cégtulajdonosok és ügyvezető igazgatók részvételével megalakult 20-20 20 Klub célja az aktív együttműködés annak érdekében, hogy 2020-ig Magyarországon minimum 20%-ra emelkedjen a női közép- és felsővezetők aránya a gazdasági társaságokban.
A Női Vezetők Fóruma az elmúlt években is számos esélyegyenlőségi projektet valósított meg. Mentorprogramján keresztül is támogatja az esélyegyenlőséget, és arra törekszik, hogy minél több vezetőt neveljen ki, és így több nőnek sikerüljön áttörnie azt a bizonyos üvegplafont.

„Kilencedik éve működik a gazdasági és politikai vezetőkből álló női munkacsoportunk, amely már eddig is kiváló fóruma volt a tagjaink közötti tapasztalatcserének és a jó gyakorlatok megosztásának - mondja Czakó Borbála, a HBLF és a 20-20 20 Klub elnöke, aki egyben a 170 000 alkalmazottat 140 országban foglalkoztató EY globális igazgatója is. - 2014-re azonban az összefogás megérett arra, hogy még egy szinttel feljebb lépjen. A nőnap különleges aktualitást ad a 20-20 20 kezdeményezés elindításának, melyben olyan tevékenységek sorozatát kívánjuk megvalósítani, amellyel 2020-ra elérhetővé válnak a kitűzött célok és a széleskörű, valós társadalmi változás."

A programterv a megalakulást követően kerül majd kidolgozásra, amelyben a tagok is megteszik saját vállalásaikat, maguk is jó példával járva elöl. Céljuk, hogy általánossá váljon az a nemzetközi gyakorlat, amelyet az irányításuk alatt működő nagyvállalatok is folytatnak, vagyis hogy minden olyan területen támogassák a női munkatársakat, amelyek a kutatások szerint elősegítik a jól megérdemelt szakmai előmenetelt.

Magyarországra is igaz, hogy évek óta több nő és jobb tanulmányi átlagokkal végez a hazai egyetemeken, mint férfi. Mégis, a gazdasági társaságok döntéshozói között a nők súlyosan alulreprezentáltak annak ellenére, hogy a kutatások szerint azok a vállalatok, amelyek vezetőségében magasabb arányú a nők részvétele és nagyobb hangsúlyt fektetnek a nők előmenetelének támogatására, rendre magasabb árbevétel- és nyereségnövekedést produkálnak az azonos szektorban tevékenykedő, erősen férfidominanciájú vállalatoknál.

Az Európai Bizottság direktívában írta elő a 40%-os női kvótát a tőzsdei cégek igazgatótanácsában. 2013-ban ez az arány az EU átlagában 16,6% volt, míg Magyarországon mindössze 12%. A kutatások megállapításai arra is kitérnek, hogy bár egyre több vállalat

igyekszik emelni a női felsővezetők számát az igazgatóságokban, az alacsonyabb alsó- és középvezetői szinteken még mindig komoly akadályokba ütközik a nők előmenetele. „Azért is bátorítom női munkatársaimat, hogy vállaljanak vezető szerepet, mert így nemcsak a munkahelyükön kerülhetnek döntési pozícióba, hanem vezetőként az életüket is sokkal hatékonyabban meg tudják szervezni, mint beosztottként. - árulta el egyik titkát Czakó Borbála - Szeretnénk, ha a 20-20 20 kezdeményezésen belül folytatott tevékenységünk olyan visszhangot kapna, amelynek eredményeképp a mai alapító 20+ női vezetőn túlmenően hamarosan kétszáz, vagy akár kétezer női és hangsúlyosan férfi vezető is csatlakozik hozzánk, és aktív szerepet vállalnak az érdemi társadalmi változásokért."


Hungarian Business Leaders Forum (HBLF)
A HBLF Károly walesi herceg személyes kezdeményezésére, a londoni The Prince of Wales International Business Leaders Forum magyar szervezeteként 1992-ben jött létre. A felelős vállalatirányítás iránt elkötelezett hazai és nemzetközi vállalkozásokat, vezető üzletembereket és elismert szakértőket tömörítő non-profit szervezet filozófiája egyaránt szolgálja a vállalkozások, az egyén és a társadalom érdekeit. Célja elősegíteni Magyarország társadalmi, gazdasági és környezeti fenntartható fejlődését a felnövekvő generációk számára. A HBLF-nek közel 100 aktív tagja van: hazai és nemzetközi nagyvállalatok, kis és közepes méretű vállalatok, non-profit szervezetek és magánszemélyek. Küldetése, hogy a társadalmi felelősségvállalás és a fenntartható fejlődés szempontjai a napi üzleti gyakorlat részévé váljanak.

A HBLF és a 20-20 20 Klub elnöke, Czakó Borbála
Czakó Borbála 2007 és 2010 között a Magyar Köztársaság Egyesült Királyságba akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Jelenleg az Ernst&Young Londonban székelő, Globális Igazgatója. Üzemmérnöki diplomája mellett közgazdász végzettséget szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Befektetési szakemberként a Rockefeller Incorporationnél dolgozott New Yorkban, MBA diplomáját a CEU Business School-on, illetve az Amerikai Egyesült Államokban szerezte. 2011-ben Nemzetközi Igazgatósági Diplomát szerzett az Institute of Directors (IOD) Londoni Királyi Intézetnél. Tíz évig dolgozott a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Pénzügyi Szervezetnél (International Finance Corporation). Budapesti misszióvezetőként a Világbank-csoport speciális megbízásainak keretében végzett munkát régiós befektetésekben, az Amerikai Egyesült Államokban és Afrikában. 2002-től dolgozott a magyarországi Ernst&Young-nál, 2003-ban a cég vezérigazgatója és regionális vezérigazgató-helyettese lett. 2011-ben - Kossuth Lajos és Habsburg Ottó után a történelemben harmadik magyarként - London díszpolgára lett.

A 20-20 20 Klub Alapító tagjai:

  • Czakó Borbála Elnök- globális igazgató HBLF, EY Global
  • Adriány Kincső ügyvezető igazgató HBLF
  • Ürge Vorsatz Diana Professor, klímakutató, Nobel Békedíjas CEU
  • Kósa Erika vezérigazgató CONSEQUIT
  • Szabó Eszter regionális igazgató GE
  • Hegedüs Éva vezérigazgató, alelnök Gránit Bank
  • Horváth Krisztina vezérigazgató CISCO
  • Bonifertné Szigeti Márta vezérigazgató REC
  • Varga Krisztina regionális igazgató HP
  • Pogány Éda regionális igazgató Coca-Cola HBC
  • Heal Edina Country Manager Google
  • Samu Tímea vezérigazgató JCDecaux Hungary
  • Iker Bernadett ügyvezető igazgató Next Consulting
  • Mosnier Zsuzsanna vezérigazgató Dexia Kommunalkredit
  • Előd Bea igazgató Citibank
  • Juvancz Beáta Vice President Finance Morgan Stanley
  • Krahulecz Erzsébet regionális igazgató, regulatory and public policy EY
  • Papp Edit Partner Stanton Chase International
  • Takács Ildikó Business development D&T Budapest Communications
  • Dezse Margaret Partner EY
  • Bindics Judit igazgató EY
  • Lakatos Zsófia ügyvezető igazgató Hill&Knowlton Hungary Kft.
  • Kocsi Ilona főszerkesztő Világgazdaság
  • Kamasz Melinda főszerkesztő-helyettes, Figyelő

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.