brusszel


Putyin szerint államcsíny történt Ukrajnában

Figyelő Online
2014.03.04  11:50   
mail
nyomtatás
Az orosz államfő nem tágít álláspontjától, miszerint Ukrajnában államcsíny, fegyveres hatalomátvétel történt. Vlagyimir Putyin Moszkva környéki rezidenciáján tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.
Vlagyimir Putyin a nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta, továbbra is Janukovicsot tekinti legitim ukrán elnöknek, ugyanakkor hozzátette: szerinte Janukovics politikai pályafutása véget ért, és ha vissza akarna menni Ukrajnába, akkor az élete kerülne veszélybe. Újságírói kérdésre válaszolva Putyin azt mondta, a „nyugat" túlreagálja a helyzetet. Az orosz államfő azt mondta: az a célja, hogy megértesse a nyugati kollegáival, hogy árnyaltabb a kép, mint ahogy látják, nem fekete és fehér. Ez nem ugyanaz, mint ami Szíriában zajlik, több mint egy éve. Nem akarunk fegyveres konfliktust, csak a lakosság biztonságát akarjuk szavatolni. A nyugat rosszul látja a helyzetet - tette hozzá Putyin.

Putyin azt is mondta: a párbeszéd és a kommunikáció a fontos, és készen áll arra, hogy mindenkinek elmondja, pontosan mi a helyzet. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi ukrán vezetéssel hajlandó lenne-e leülni Putyin azt mondta: velük nem, őket nem tekinti legitim kormánynak, és hozzátette: csak a választások után megszavazott miniszterelnökkel folytatna csak tárgyalásokat.

Putyin megerősítette: nem Janukovics adott ki tűzparancsot Kijevben. Hozzátette: vannak általuk lehallgattak telefonbeszélgetések , ahol kiderült, hogy a kijevi zavargásokat hogyan szervezték a szélsőséges tüntetők. Az orosz elnök szerint az EU is többet tehetne azért, hogy ne legyen ilyen szociális krízis Ukrajnában. Erről a helyzetről EU is tehet - Putyin szerint. Az orosz államfő szerint az Európai Uniónak úgy kellene a gazdaságát mozgósíthatná, mint ahogyan ő tette, és ezzel segíthetne Brüsszel az ukrán gazdaságon.


mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.