brusszel


A bevándorlók tehetnek az egészről?

Figyelő Online - Csepregi Dániel
2014.03.04  17:40   
mail
nyomtatás
Nagy-Britannia nem kér többet a külföldi munkavállalókból - hangoztatja Nigel Farage jobboldali EU-szkeptikus pártja. A UKIP szerint ők és a bevándorlást lehetővé tévő kormány felelős a gazdasági válságért. Tanulságos, hogy az Egyesült Királyságban is Angela Merkel álláspontja a mérvadó, derül ki a The Guardian cikkéből, amely a kancellár szavaival próbálja kiegyensúlyozni a populista, kirekesztő szólamokat.
Idén harmadával nőtt Nagy-Britanniában a be- és elvándorlók száma az előző évhez képest, ami az UKIP szerint kétségtelen bizonyítéka annak, hogy a kormány nem tudja kezelni a válság valódi forrását. Egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy a David Cameron miniszterelnök által ígért migrációs célráta megvalósíthatatlan. Nigel Farage a UKIP (UK Independence Party) tavaszi konferenciáján a rossz bevándorlási politikát tette felelőssé az ország gazdasági problémáinak elhúzódásáért, az általános bizalom összeomlásért és a reálbérek permanens csökkenésért.

Angela Merkel német kancellár egyértelműen az Európai Unió sarokkövének számító szabad munkaerő-áramlás mellett foglalt állást. Nincs olyan európai ország, mely képes lenne önerőből fenntartani a XX. századi gazdasági konjunktúrát jóléti intézkedések, közösségi szabályozások és a szabad migráció támogatása nélkül. A britek problémája természetesen nem egyedi. Osztozik velük Európa többi országa is, így a megoldást is a közösség együttműködésben látja Angela Merkel.

A recept viszonylag nehezen implementálható a gyakorlatban még az EU iránt elkötelezett Németország számára is, nemhogy Nagy-Britanniának. Bár Merkel beszédében úgy nyilatkozott, hogy az Európán belüli kiegyensúlyozott migráció megvalósulása sok szempontból hatalmas közös eredmény, a kancellár elismerte, hogy elengedhetetlen, hogy a vezető országok a helyi munkavállalók és adófizetők megnyugtatása érdekében újragondolják a bevándorlók jóléti juttatásait.

A mainstream álláspont szerint a UKIP elzárkózást hirdető programja nem csupán gyengíti a politikai közösséget, de abszolúte kivitelezhetetlen a globalizált és digitális világban. Farage és pártja valósággal démonizálja az Európai Uniót és a migránsokat. A UKIP nyíltan vállalt célja a bevándorlás visszaszorítása, azonban a program részleteivel még nem álltak elő.

Mindössze annyit árult el Farage korábbi megnyilvánulásaiban, hogy a politika képtelen a probléma orvoslására, így sokakat aggaszt, hogy milyen politikán kívüli módszerekre gondolhat a '93-as alapítású populista párt vezére. Ami azonban reménykeltő lehet, az Angela Merkel felszólalása, mely szerint igenis van megoldás erre a konfliktusra.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200