brusszel


Szénből arany, majd sár

Figyelő Online - Brückner Gergely
2014.03.09  08:00   frissítve: 2014.03.09 08:13
mail
nyomtatás
Valaha ötmilliárd eurót, ma alig 150 millió eurót ér a Prágában, Varsóban és Londonban jegyzett NWR szénbányászati cég. Hogyan menthetik meg Zdenek Bakala és Kádas Péter kelet-európai milliárdosok a nehéz helyzetbe került céget komolyabb reputáció-veszteség nélkül? Hiszen befektetőcsoportjuk, a holland BXR Group sok egyéb érdekeltséggel is rendelkezik, márpedig egy tőkepiaci kudarc kínos lenne a befektetők későbbi tranzakcióinál.
A szénbányászat nem könnyű kenyér. Elegáns amszterdami irodában tárgyalt a cseh New World Resources (NWR) széncég egyik vezető fehérgalléros munkatársa. Riadt tárgyalópartnerre egyszercsak megkérdezte: „Mi a baj, jól érzi magát?" Kiderült fekete színű lé, sötét izzadtságcseppek jelentek meg a jólöltözött menedzser homlokán, a fülében. A magyarázat ártatlan volt, de sokat elárul a szénbányászat munkakörülményeiről. A vezető két nappal korábban befektetőket, elemzőket vitt le a terepre, vagyis a cég egyik 1100 méter mélyen dolgozó sziléziai szénbányájába. A szénpor pedig - hiába minden mosakodás - beette magát a testnyílásokba, a testnedvekbe. „Jártam én is NWR-bányába, azóta, ha látok egy Skodát, mindig eszembe jut, hogy egy autóhoz szükséges acélelemekért milyen hihetetlen munkát végeznek a hegy mélyében azok bányászok, köztük nők is, akik a 40 fokos melegben termelik ki az acélgyártáshoz szükséges kiváló minőségű szenet." - mesélte a Figyelőnek Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője.



BAKALA ÉS KÁDAS
Van persze, akinek nem a szívás, hanem inkább a mesés meggazdagodás jutott a szénbányák világából. Ha vannak igazi globális világpolgárok, akkor Zdenek Bakala és Kádas Péter biztosan azok (Szénből aranybánya, Figyelő, 2008/17. szám). Próbálják csak követni a történetükben felmerülő országokat! Az 53 éves Bakala cseh, az 52 éves Kádas magyar származású üzletemberek, az Egyesült Államokban együtt MBA-ztek és összebarátkoztak. Mindketten dolgoztak Londonban a CSFB-nél, majd hazatértek szülőhazájukba és ott folytatták a helyi CSFB-nél. Ma is van egy közös portfólió-cégük, a holland BXR Group, amelynek legfontosabb befektetése a New World Resources (NWR) cseh-lengyel széncég, a de van érdekeltségük Ausztráliában, Brazíliában, Németországban, Svájcban és Olaszországban, sőt még Malawiban is van egy élelmiszeripari (mangó) cégük. Az immár kanadai állampolgár Kádas Londonban él, a cseh mellett amerikai állampolgárságot is szerző Bakala Genfben.


Alighanem mindketten az NWR-rel keresték életükben a legtöbb pénzt, azzal a céggel, amely az elmúlt hat évben megjárta a mennyet és a poklot is. A történetben Kádas és Bakala mindvégig hihetetlen tőkepiaci érzékkel irányították minden viharon keresztül a céget.

Ez, a jelenleg éppen rémálomba forduló sztori olvasható a Figyelő 10-dik legújabb számában.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: aranyszén

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.