brusszel


Gáz van - Fegyvertelen Európa

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2014.03.09  13:00   
mail
nyomtatás
A magyar fogyasztók földgázzal történő ellátása biztosított, a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek (MVM) mind az orosz, mind az ukrán fél megerősítette, hogy a szállítási szerződésekben foglaltaknak megfelelően kívánnak eljárni - közölték lapunkkal az E.On-cégek tavalyi megvásárlása óta a hazai gázügyeket kezelő állami csoportnál.
  • Fegyvertelen Európa
  • A szokottnál kevesebb gáz van a hazai tárolókban, így az ukrajnai szállítások elakadása gondot okozhat.
  • Nem reális az EU és Oroszország közötti kereskedelmi kapcsolatok korlátozása ezzel ugyanis az unió járna rosszabbul.
  • A csehek már nem kérnek az orosz atomból.
Lapzártánkig tehát a terveknek megfelelően érkezett a Testvériség vezetéken a földgáz az országba, és látszólag, ha sok mindenben nem, de abban az oroszok és az ukránok is egyetértettek, hogy az európai gázszállításokat jobb rendben teljesíteni. Kérdés azonban, hogy ez meddig marad így. Az elmúlt 10 évben ugyanis a jelenleginél sokkal kisebb konfliktusok is elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy az oroszok elzárják a csapokat, vagy legalábbis csökkentsék az ukrajnai vezetékekbe táplált gáz mennyiségét. Épp ezért egy újabb európai gázválság kialakulásának lehetőségét semmiképpen nem lehet kizárni, sőt szakértők egy része szerint csak idő kérdése, mikor lesz fennakadás a szállításokban.

FÉLIG ÜRES

Ezzel a forgatókönyvvel egyébként az MVM-nél is számolnak. A csoportnál lapunknak ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ha az Ukrajna felől érkező földgáz mennyisége csökkenne, az alternatív szállítási útvonalakra, a hazai termelésre, és a tavaly megvett földgáz tárolókban tárolt gázra is számíthat a társaság. A korábbi évek tapasztalatai miatt hasonló helyzetekben leginkább ez utóbbi szokott a figyelem középpontjába kerülni. Így nem csoda, hogy az állami cég igyekezett megnyugtató választ adni lapunk tartalékok mennyiségét firtató kérdésére. Szerintük a tárolókból kinyerhető bő 1,3 milliárd köbméternyi gáz az átlagosnál melegebb hőmérséklet alapján becsült fogyasztás esetén legalább 3 hónapra elegendő lehet.
Már ha úgy számolunk, hogy csak az Ukrajna irányából érkező szállítások állnak le, és nyugatról továbbra is képes lesz gázt vásárolni Magyarország. A jelenlegi 30 millió köbméteres napi fogyasztás mellett ugyanis a tárolókban található gáz önmagában jó, ha másfél hónapig fedezi a hazai igényeket. Egy hidegebb március esetén, mint amilyen például a tavalyi volt, feltehetőleg egy hónapra sem elég az 1,3 milliárd köbméter. Egy Celsius fok hőmérsékletváltozás ugyanis napi 1,5-2 millió köbméterrel növeli vagy csökkenti a földgázfelhasználást. Így a leghidegebb téli napokon a fogyasztás a 70 millió köbmétert is meghaladja. Márpedig ha az orosz szállításokban fennakadások lesznek, könnyen máshol is hiány alakulhat ki. Vagyis igencsak meglepő lenne, ha ennek ellenére sikerülne az MVM által emlegetett alternatív szállítási útvonalakon gázt behozni az országba.

Mindennek fényében érdekes kérdés, hogy miért hagyta a tárolók új tulajdonosa a korábbi években tapasztalnál jóval nagyobb ütemben csökkenni a téli időszakban a tárolt földgáz mennyiségét, ami az elmúlt három hónapban épp a felére apadt. A készlet fogyása ebben az időszakban természetes folyamat, hiszen hidegben a felhasználás meghaladja a termelés és a behozatal összegét. Tavaly és tavalyelőtt azonban, az érintett cégek adatai szerint, március elején a jelenleginél 550-650 millió köbméterrel, tehát 40-50 százalékkal, több földgáz volt a tárolókban. Pedig az idén az elmúlt két évben tapasztaltnál jóval enyhébb telünk volt.

ÜRES FENYEGETÉSEK

A magyar tárolókból kinyerhető 1,3 milliárd köbméter tehát hiába az éves hazai fogyasztás durván hetede, könnyen lehet, hogy ha akadozni kezd az Ukrajnán keresztül áramló orosz gáztranzit, itthon szinte azonnal megszorításokat kell bevezetni. Csak összehasonlításképpen: a legutóbbi, 2009-es gázválság idején úgy rendeltek el a legnagyobb ipari felhasználóknál korlátozást, hogy az akkori 50-60 millió köbméteres napi fogyasztás mellett a 3,5 milliárdos tartalék önmagában is két hónapra elég lett volna.

További részletek a Figyelő hetilap 10-dik számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.