brusszel


Ukrajna: könnyebben kaphatnak orosz állampolgárságot az orosz ajkúak

Figyelő Online
2014.03.06  15:38   
mail
nyomtatás
Oroszország az orosz ajkúak számára egyszerűsítené az állampolgárság megszerzését, de ehhez le kellene mondaniuk eredeti állampolgárságukról - közölte Dmitrij Medvegyev kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén.
A módosításra váró szövetségi törvény a tervek szerint azokra az orosz nyelven beszélő emberekre vonatkozna, akik korábban állandó jelleggel Oroszországnak vagy az 1917-es bolsevik forradalom előtti, vagy a Szovjetunió létezése idején hozzá tartozó területén éltek.

Dmitrij Medvegyev magyarázata szerint azt, hogy ki minősül orosz ajkúnak, egy külön erre a célra létrehozandó bizottság dönti majd el az orosz állampolgárságért folyamodó személlyel történt elbeszélgetés alapján. Aki sikerrel "megy át" ezen a megmérettetésen, speciális vízumot kap, amellyel beutazhat Oroszországba, és annak alapján rögtön állandó tartózkodási engedélyhez juthat. Az ilyen, egyszerűsített állampolgárság megszerzése nem tarthat majd tovább három hónapnál.

Az orosz kormány a múlt pénteken már jóváhagyta azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint egyszerűsített eljárásban kapnának orosz állampolgárságot a külföldi befektetők, vállalkozók és a jól képzett szakemberek. Ennek legalább három éves oroszországi tartózkodás a feltétele.

Az orosz parlament alsóházának több állampolgársági törvényt módosító tervezetet is benyújtottak a képviselők azóta, hogy Ukrajnában a parlament nemrég megszavazta az orosz és más kisebbségi nyelvek regionális státusának megszüntetését. A jogszabályt ugyanakkor nem írta alá Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő, és a Verhovna Rada kedden munkacsoportot állított fel egy új kisebbségi nyelvtörvény kidolgozására.

Az Igazságos Oroszország párt parlamenti képviselőcsoportja az orosz dumában azt szeretné elérni, hogy nem több mint két hónap alatt azok az ukránok is megkaphassák az orosz állampolgárságot, akik nem élnek Oroszország területén és nincs "törvényes megélhetési forrásuk". Az Igazságos Oroszország párt javaslata szerint az orosz állampolgárság fejében az érintetteknek nem kellene lemondaniuk az ukrán állampolgárságról.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.