brusszel


Egyedül a Jobbik erősödött

Figyelő Online
2014.03.08  14:21   
mail
nyomtatás
A Századvég február végi közvélemény-kutatása szerint erősödött a Jobbik, a kormányzó pártok ugyanakkor továbbra is stabilan őrzik pozíciójukat, és jelentős az előnyük az ellenzéki pártokkal szemben. Tovább csökkent a bizonytalan szavazók aránya.
A felmérésnek a közvélemény-kutató honlapján olvasható eredményei szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül továbbra is 32 százalékos. Január óta nem változott a baloldali közös lista (MSZP-Együtt-PM, DK, MLP) támogatóinak aránya sem, jelenleg is 20 százalék voksolna az ellenzéki összefogásra. Tovább erősödött azonban a Jobbik, amely most 13 százalékon áll. Az LMP teljes népességen belüli támogatottsága 4 százalék, más pártokra pedig a választókorúak 2 százaléka szavazna.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága továbbra is 51 százalékos, míg a baloldali listára 27 százaléknyian szavaznának, valamivel kevesebben, mint januárban. A Jobbik a biztos szavazó pártválasztók körében is erősödést mutat, a párt támogatottsága 16 százalékos. Az LMP-re 5, míg más pártokra 1 százalék szavazna.

Februárra tovább csökkent a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya, a választókorúak 29 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A közvélemény-kutatás február 26. és 28. között készült, 1000 ember telefonos megkérdezésével. A hibahatár 3,2 százalékpont.

A Századvég január végi felmérése alapján azt közölte, hogy a baloldali összefogás létrejötte ellenére stabilnak mondható a Fidesz-KDNP előnye, a felnőtt lakosság 32 százaléka támogatja a kormányzó pártokat. A baloldali közös listára akkor a választókorúak 20 százaléka szavazott volna. Az LMP támogatottsága több mint egy év után újra elérte az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöböt, a Jobbiké 11 százalékos volt a teljes népességen belül, más pártokra a választókorúak 2 százaléka szavazott volna akkor.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága januárban 51 százalékon, a baloldali összefogásé pedig 28 százalékon állt. Az LMP a biztos választóknál is erősödött, 6 százalék voksolt volna rájuk. A Jobbikra a biztos szavazó pártválasztók 14 százaléka, míg más pártokra 1 százalék adta volna voksát.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Gazdag Fidesz, szegény baloldal

Hogyan teljesítettek a pártok az ország leggazdagabb és legszegényebb településén?

Számot vetettek - Átrendeződés és konfliktus várható a jobboldalon

A Republikon Intézet „Választás 2014" címmel rendezett értékelő konferenciát politikusok és elemzők részvételével.

Pelczné Gál Ildikó vezeti a Fidesz EP-listáját

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a kormánypárt listavezetője a májusi európai parlamenti (EP-) választáson.

Hoffmann Rózsa nem államtitkárként folytatja

Az államtitkár az oktatásügyben más feladatot kap - közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

top200