brusszel


Sok cég felejtkezett el az adóbevallásról

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.03.12  12:10   
mail
nyomtatás
Hetvenötezer katás és 48-49 ezer evás vállalkozásra várt a feladat, hogy a februári határidőre elszámoljon az adóhatóság felé. Nem mindenkinek sikerült.
Túlteljesítettek a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint működő vállalkozások az idei bevallási szezonban: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal arról tájékoztatta a Figyelő Online-t, hogy a február 25. határidőre 78 ezer katás vállalkozás nyújtotta be az előírt 13KATA nyilatkozatot a tavalyi év után. Eközben az adóhatóság nyilvántartása szerint 75 704 katás vállalkozás működik, a legfrissebb adatok szerint. Vagyis háromezerrel több nyilatkozat érkezett be, mint amennyi katás vállalkozásról egyáltalán tudomása van a NAV-nak.

Azonban a nyilatkozatok közt lehetnek olyanok is, amelyeket az időközben a katából - ilyen-olyan okokból, például megszűnés miatt - kilépett vállalkozók adtak be. Azoknak, akik idén januárban döntöttek úgy, hogy nem folytatják tovább a működésüket, az adóalanyiságuk megszűnését követően 30 napjuk van arra, hogy beadják erről a nyilatkozatukat. Amely megfelel ugyanannak a dokumentumnak, amelyet a többieknek a február végi határidőre kellett leadniuk.

A múlt hónapban kellett tájékoztatniuk a tavalyi évi működésük eredményéről a NAV-ot az egyéni vállalkozásoknak is. Egyéni vállalkozókból összesen 381 115 darabot tart jelenleg nyilván a NAV. Ez mintegy 9 ezerrel több, mint amennyit a 2012-es évről szóló bevallások alapján tartottak nyilván. Feltételezhetően a kata, mint új adózási forma megjelenése is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a jelek szerint bővült az egyéni vállalkozások száma. Az általuk határidőre beadott bevallások száma ellenben jócskán elmarad darabszámuktól: az adóhatóság szerint tőlük 286 ezer bevallás érkezett be idén, a 2013-as év után.

Hasonlóan alakult az egyszerűsített vállalkozási adó alanyaitól érkező bevallások is. Papíron 48 691 ilyen adózó tevékenykedik jelenleg az országban (a csúcsévekben 100 ezren voltak, de a megváltozó feltételek, az évek során 37 százalékra emelkedő adókulcs sok vállalkozót eltántorított az evától), míg bevallást 35 ezren nyújtottak be határidőre. Ennyit tart nyilván legalábbis a NAV, mert elképzelhető, hogy néhány példány még nem érkezett be. Ezek azonban nem fogják érdemben módosítani az előbb említett számot. Az nem valószínű, hogy idén hirtelen újra népszerű lett az eva - akik erre az évre jelezték, hogy belépnének, az adóalanyi kört már bővítik, de adóbevallást még nem adhattak le, mert nem volt miről - inkább arról lehet szó, hogy sok cég elmulasztotta határidőre teljesíteni kötelezettségét.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.