brusszel


Cseh béreket, de azonnal!

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.03.14  07:47   
mail
nyomtatás
Igény lenne rá, de a mesterséges beavatkozásokkal végül nemhogy gyorsabban, inkább lassabban érnénk el az uniós átlagbéreket Magyarországon. Nettó százezer forintos minimálbérrel kecsegteti a szavazókat a baloldali tömörülés vezető pártja, a Magyar Szocialista Párt. Ez helyből mintegy 34 ezer forinttal több havi nettó fizetést jelentene az ezen a bérszinten dolgozóknak a következő ciklusban. Az ötven százalékkal növekvő jövedelem természetesen vonzó ajánlat az érintett választóknak. De vajon tényleg mindenki felhőtlenül tud örülni ennek az ígéretnek? Jó az, ha mesterséges eszközökkel próbálja gyorsítani a bérfelzárkózást a politika? Megpróbáljuk megkeresni a jó válaszokat.
Kezdjük egy kézenfekvő állítással: vitathatatlan, hogy a magyar bérszínvonal mélyen alatta van az uniós átlagnak (lásd a grafikont). A munkáért kapott jövedelemből messze nem tud annyi terméket, szolgáltatást vásárolni a magyar dolgozó, mint az unió legtöbb más országában élő melós.

Nem feltétlenül kell a napi fogyasztási cikkekre gondolni - bár Magyarország egyes térségeiben ilyen gondok is akadnak - hanem például arra, hogy míg egy átlagos francia, belga, vagy akár csehországi bérből egy tengerparti nyaralás, vagy az autó, más nagy értékű háztartási eszközök rendszeresebb lecserélése is kijön némi takarékosság árán, a magyar családok legtöbbjének ez inkább vágyálom.

Miközben a ledolgozott órák számában egyáltalán nem vagyunk elmaradva az unióban. Joggal teheti tehát föl a kérdést a magyar dolgozó, hogy az ő munkája miért ér kevesebbet, mint bárki másé a szűkebb vagy tágabb térségben. S ha ez az elégedetlenség a felszínre tör, akkor a politika kapcsolni fog, és napirendre kerül a béremelés.

További részletek a Figyelő hetilap 11. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: csehbérezés

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.