brusszel


Lánczi: kevés politikus marad talpon az első célzott lövésre

Figyelő Online - Dózsa György
2014.03.13  07:27   
mail
nyomtatás
A baloldal ideológiailag megosztott, a jobboldalnak viszont egyáltalán nincs szüksége arra, hogy bármilyen ideológiát is magáénak valljon. Gyurcsány Ferenc tehetséges, közben szétveri a baloldalt. A volt miniszterelnök és politikai társai célja és egyben felelőssége is az, hogy ideológiamentesen értelmezze újra az állam szerepét - nyilatkozta a Figyelőnek Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke, egyetemi tanár.
Ön két éve azt nyilatkozta, hogy ha a nép a marxizmusban nő fel, akkor marxi nyelven kell kommunikálni vele. Ma is így látja ezt?

- Ezt nem pontosan így mondtam és nem is szó szerint kell érteni. Arra utaltam, hogy az elmúlt 20-25 évben kialakult egyfajta nyelvezet a politikában és a közgondolkodásban. Azt gondolhatnánk, hogy a rendszerváltással az emberek gondolkodásmódja is megváltozik. Megváltozik, persze, csak sokkal lassabban, mint ahogy ezt bárki is feltételezi. Még a legfelkészültebb közéleti szereplők sem veszik észre, hogy az a gondolkodásmód, az a nyelv, amit beszélnek, marxista alapokon nyugszik. Mondok egy példát. Ahogy a mai Magyarországon a történelemről beszélünk, az rejtetten marxista felfogás. Amikor azt mondják, hogy a mai politika vagy előre halad, vagy vissza. Vagy Horthy felé vissza, vagy előre a jövőbe és minden, ami előtte volt, az a történelem szemétdombjára kerül. Ez tipikusan marxi gondolatmenet. A történelemnek sokféle felfogása van. Nálunk még mindig ez az egydimenziós, ideologikus felfogás uralkodik. Csak kacagni lehet akkor, amikor azt mondják, hogy történelemhamisítás folyik. Ilyet csak az emlegethet, aki tudja, hogy mi a történelem. Tudja, hogy merről merre halad. Ez pedig csak egyfajta értelmezése a történelemnek.


- Ha a mai magyar generációk jelentős része egy marxista történelemszemléletben nőtt fel, akkor Ön szerint a politikának feladata ezen változtatni? Vagy egyszerűen csak hagyni kell, hogy magától megváltozzon?


- Sokan azt hiszik, főleg baloldaliak, hogy a politikának kell, hogy legyen nevelő funkciója. Inkább a minta fontosságáról van szó. Mintát pedig akkor is adnak a politikusok, ha akarnak nevelni, meg akkor is, ha nem.

 

Az interjút teljes terjedelemben keresse Figyelő hetilap 11. számában.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Lánczi András

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.