brusszel


Fidesz-barátok, üzletben hajrázó magyarok

Figyelő Online - Brückner Gergely, devecsai János, Szirmai S. Péter
2014.03.15  08:00   frissítve: 2014.03.15 09:35
mail
nyomtatás
Válságot feledtető dinamikával bővültek a kormánnyal, fideszes politikusokkal jó kapcsolatot ápoló cégek. Részletek a Figyelőben.
A körön belüliek gyakran a „Gazda", mások inkább „a Fidesz mögött álló üzleti kompetencia-központ" elnevezéssel illeti Simicska Lajost, a Közgép-csoport legfontosabb irányítóját, Orbán Viktor egykori kollégiumi szobatársát, amikor nem akarja nevén nevezni az állam és a gazdasági szféra találkozásának legfontosabb metszéspontját. A közvetlenül Németh Miklós vezérigazgató, illetve Nyerges Zsolt elnök által irányított Közgép-csoport építőipari birodalom rengeteg mindent vitt az elmúlt években az út-, vasút-, víziközmű-építések hazai világában.

A számok magukért beszélnek: a cég öt év alatt a forgalmát és a kifizetett osztalékot egyaránt meghatszorozta, utóbbi 2012-ben 3,2 milliárd forint volt. Nagyon nem is kellett a nyereséget beruházásokra, fejlesztésekre visszaforgatni, egy az egyben ki lehetett venni. Közben a Közgép nem fukarkodott a jó ügyek felkarolásával, legyen az a sport, szakszövetségek, a felcsúti Puskás Akadémia, Szijjártó Péter futsalcsapata, a Dunakeszi Kinizsi vagy éppen a Nyerges Zsolt által felemelt szolnoki kosárlabda- és vízilabdaklub. De jutott bőven hirdetésekre is, acélgyártó cégtől igazi svédcsavarnak tekinthető az a megoldás, ahogy a média egy részét elárasztotta hirdetéssel. Nem tűnik butaságnak az imázskampány: hátha valaki egy jó kreatív alapján rendel gyorsan pár kilométer utat!

Cikkünkben olyan cégek teljesítményét vesszük górcső alá, amelyekről különböző tényezők - például tulajdonosaik nyíltan vállalt politikai nézetei, kapcsolatrendszere - alapján valószínűsíthető kormányzati kötődés. A másik szempont, hogy kizárólag lapunk két listájáról válogattunk. Az egyik a hazai gazdaság legnagyobb árbevételű cégeit rangsoroló TOP200, a másik a Feltörekvő 200, amelyre olyan kkv-k kerülhettek fel, amelyek 2011-ről 12-re növelték árbevételüket és létszámukat, miközben nyereséget is termeltek. (A két listát Európa egyik vezető üzleti információszolgáltatója, a Bisnode állította össze a Figyelő számára.) Valószínűleg csak idő kérdése, de mivel egyelőre egyikre sem küzdötte fel magát, így nem foglalkozunk például a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc érdekeltségeivel.

A részleteket a friss 2014/11. Figyelőben találja.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.