brusszel


Az LMP csatlakozik a zöldekhez

Figyelő Online
2014.03.12  15:29   
mail
nyomtatás
Az LMP csatlakozik a zöld szervezetek környezetpolitikai kormányprogramjának kiáltványához - jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Csiba Katalin környezetpolitikai és Sallai Róbert Benedek vidékfejlesztési szakszóvivő. Hozzátették: kisebb pontosítások után a párt listájának első 15 helyezettje várhatóan aláírja a kiáltványt, de erre bíztatják az összes többi jelöltjüket is.
A két képviselőjelölt arra reagált, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerdán hatvannégy környezetvédő civil szervezet 12 pontba foglalt környezetpolitikai kormányprogramjának kiáltványát juttatta el a választáson induló pártok elnökeinek.

Csiba Katalin azt mondta, a nyilatkozattal a civil szerveztek megmutatták, hogy hogyan lehet a demokráciát üzemeltetni, még "ilyen kemény és durva ellenszélben" is, mint ami jelenleg tapasztalható Magyarországon. Hozzátette, hogy a nyilatkozatot aláíró képviselőjelölteknek azt kell vállalniuk: ha nem teljesítik a szervezetek szakpolitikai javaslatait és elvárásait, akkor vagy lemondanak a mandátumukról vagy képviselői juttatásuk minimálbéren felüli részét közcélokra ajánlják fel.

A 12 pontos listából Csiba Katalin és Sallai Róbert Benedek egyaránt három-három pontot emelet ki. Csiba Katalin azokat, amelyek szerint nemet kell mondani a paksi bővítésre, ökosziociális költségvetést kell alkotni és átláthatóvá kell tenni a törvényalkotást. Sallai Róbert Benedek pedig a fenntartható erdő és mezőgazdaságról, az élethosszig tartó környezeti nevelésről és a biológiai sokféleség csökkentésének megállításáról beszélt. A vidékfejlesztési szakszóvivő azt mondta, a kiáltványban több olyan pont is van, amelyek visszatükröződnek az LMP programjában.

Sallai Róbert Benedek hangsúlyozta, hogy az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat apró pontosításokra szorul. Példaként említette, egyértelműsíteni kell, mit jelent az, hogy egy képviselő nem tett meg minden tőle telhetőt egy adott ügyben.
Azt is elmondta, hogy a párt országos listájának első 15 helyezettje között megkezdődött az egyeztetés, hogy a szükséges változtatások után mindannyian írják alá a kiáltványt. Csiba Katalin kérdésre válaszolva közölte, szorgalmazzák, hogy minden jelöltjük írja alá a nyilatkozatot, de senkit nem köteleznek arra.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: LMPzöldek

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Gazdag Fidesz, szegény baloldal

Hogyan teljesítettek a pártok az ország leggazdagabb és legszegényebb településén?

Számot vetettek - Átrendeződés és konfliktus várható a jobboldalon

A Republikon Intézet „Választás 2014" címmel rendezett értékelő konferenciát politikusok és elemzők részvételével.

Pelczné Gál Ildikó vezeti a Fidesz EP-listáját

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a kormánypárt listavezetője a májusi európai parlamenti (EP-) választáson.

Hoffmann Rózsa nem államtitkárként folytatja

Az államtitkár az oktatásügyben más feladatot kap - közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

top200