brusszel


Újabb adókedvezmény az e-autóknak

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.03.13  15:02   
mail
nyomtatás
A gépjárműadóból is kedvezményt kaphatnának az elektromos autók tulajdonosai a nemzetgazdasági tárcánál formálódó tervek szerint. Ezek az autók használhatnák a buszsávokat, illetve ingyenes parkolóhelyeket is fenntartanának számukra - ismertette az elképzeléseket mai tájékoztatóján Varga Mihály miniszter.
Hamarosan a kormány elé kerül az elektromos autózás magyarországi elterjesztését elősegíteni hivatott előterjesztés. A Nemzetgazdasági Minisztérium gondozásában készülő javaslat egy sor könnyítést adna az ilyen autók tulajdonosainak. Ők jelenleg is adómentességet élveznek a regisztrációs adó esetében, a tervek szerint a későbbiekben a gépjárműadóban is hasonló előnyöket élvezhetnek. A hibrid járművek tulajdonosai - akik jelenleg 76 ezer forint regisztrációs adót fizetnek - szintén kedvezményt kaphatnának a gépjárműadóból. Ugyanakkor ezt még meg kell tárgyalni az önkormányzati szférával - jelezte a miniszter -, mivel a gépjárműadó beszedésének joga a településeket illeti.

Ha a kormány elfogadja az előterjesztést, akkor ezek az autók birtokba vehetik a buszsávokat is, úgy, hogy nem kellene közlekedési bírságoktól tartaniuk. Sőt, városszerte ingyenes parkolóhelyeket is biztosítana a számukra a kormány. Ezzel még nincs vége a kedvezményeknek: az e-autók vásárlói környezetvédelmi bónuszokban részesülhetnének, amelyeket más, szintén „zöld" energiaigényű termékek vásárlása esetén érvényesíthetnének. A miniszter példája alapján azok élhetnének ezzel a lehetőséggel, akik elektromos autóra cserélik 15 éves, benzines, vagy dízel meghajtású autójukat.

 




Ezek az intézkedések az e-autók, hibrid járművek elterjedését támogatják, ideértve azt a tervet is, hogy minél több helyen lehessen feltölteni a gépjárműveket. A szaktárca tervei szerint 2020-ig 68 ezer töltőállomás létesül az országban, például az autópályák mentén. Ezzel párhuzamosan az otthoni töltés kialakításának támogatása is része a programnak. Ez annyit jelent, hogy az autótulajdonos a garázsban a hálózatra kapcsolhatja gépjárművét, és az olcsóbbnak számító, Paks bővítésével bőségesen rendelkezésre álló éjszakai árammal feltöltheti az autóját. A töltőállomások kiépítésére egyebek mellett a Magyarország rendelkezésére álló széndioxid-kvóták beváltásából teremtene forrást a kormány.

A miniszter arra is számít, hogy egyre több taxis vált ilyen autókra, a rendőrségen, a postán pedig az új közbeszerzések esetén már figyelembe fogják venni az elektromos autókat is. A Jedlik Ányosról elnevezett program része továbbá a gyártás, fejlesztés támogatása is, erre a célra a következő hétéves uniós költségvetési időszakban az innovációra, kutatás-fejlesztésre rendelkezésre álló 760 milliárd forintos uniós támogatási keretből kaphatnak forrást a vállalkozások. A cél, hogy minél több magyar vállalkozás tudjon bekapcsolódni az értékesítési láncba. A kormány 2010 és 2013 között 2,1 milliárd forintot fordított ilyen célokra, 11 projekt végrehajtásával.

Az EU távlati tervei szerint 2030-ig 4 millió elektromos autónak kellene futnia az európai utakon. Ebből Varga Mihály szerint minél nagyobb részt kell kihasítania a magyar közlekedésnek.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.