brusszel


A da és a nyet között

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.03.20  06:02   
mail
nyomtatás
Vajon a Putyin íróasztalára kiterített Ukrajna-térképen megállt a ceruza Krímnél? Nincs rá jó válasz, hogy miért elégednének meg ennyivel az oroszok.
A fekete-tengeri kapcsolat nagyon fontos Moszkvának, de hát akad ott még néhány száz kilométeres partszakasz, amely már eddig is orosz fennhatóság alatt állt. Ha pusztán a kereskedelmi tranzit biztosítása volt az oroszok célja, ahhoz nem kellett volna lényegében annektálni a félszigetet. A katonai támaszpontok megőrzése már nyomósabb érv lehet, de politikai alkuval ezek sorsa felől is rendelkezhetett volna Moszkva. Szándék azonban nem volt erre. Illetve nem erre volt.

A húsz évvel ezelőtti délszláv háború után megint változnak a határok, ezúttal Európa szélén. Ukrajnából lecsíptek egy darabot, és egyelőre nincs okunk azt hinni, hogy ennél kurtább már nem lesz keleti szomszédunk. Mozgolódás van a kelet-ukrajnai térségben, a Donyec-medencében, mert nem csak a krímiek, az ottani oroszok is jobban örülnének Putyinnak.

Oroszország területe tehát nőttön-nő ebben az övezetben, csakhogy úgy nyer, hogy közben veszít: Moszkva világhatalmi szerepe szorul háttérbe az erőszakkal kicsikart krími „alakváltás” miatt. A Nyugat szankciókat léptet életbe, számlákat zárol, orosz polgárok beutazásait akadályozza meg. Keddi hír volt, hogy Putyinék nem kapnak meghívót a G8-ak, vagyis a világ legfejlettebb hatalmai és Oroszország elitklubjának soros találkozójára. Olyan ez, mintha kesztyűt vágtak volna az orosz elnök arcába. Felér egy párbajra hívással. Az elszigetelődés elkezdődött.

Az atomfelhő árnyékában – egy orosz tévé adásában ilyen háttér előtt ecsetelte a csatorna egyik vezetője, hogy milyen pusztító hatású támadást tudnának intézni az Egyesült Államok ellen – a magyar kormány csöndben egyengeti az együttműködés útját Moszkvával. Dacára a fokozódó nemzetközi nyomásnak, nem hajlandó lemondani az oroszokról sem Paks, sem más beruházás esetében. Kitartunk az utolsó csepp vérig. Csöndben, meghúzódva. Kivárunk, mikor oszlanak el a viharfelhők. Hisz nini, a németek sem aggályoskodnak, az RWE épp most adta el olajmezőit egy orosz milliárdosnak! Akkor nekünk sincs okunk felrúgni a megállapodásokat.

Talán arra játsszunk, hogy a Krímben történteket lenyeli a világ? Elképzelhető, hogy így lesz. Egy ideig még csörögnek a telefonok az elnöki irodákban, aztán megnyugszanak a kedélyek. Elvégre nem a második világháborút követő világrend borult fel a hétvégén, hanem egy az ötvenes évek Szovjetuniójára jellemző, kiszámíthatatlan hatalmi döntésre visszavezethető állapot szűnt meg. Ha viszont Putyin emeli a tétet, s még többet akar kiharapni Ukrajnából, akkor a politikai elszigetelődést egyre súlyosabb gazdasági karantén követi. Akkor már a magyar kormánynak is határozottan állást kell foglalnia a da és a nyet között.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Félelmek és tények

Lánczi Tamás személyes álláspontja

Családi pótlék itt és ott

Kiszelly Zoltán nézőpontja

Pontozással nyert az EU

Kína igen ügyesen Oroszországot használja fel saját érdekei előmozdítására

A holland választás tanulságai: „jó” populizmus és mélyreható vita

A hollandok elmúlt 15-20 éve azt mutatja meg nekünk, hogy az olykor késhegyre menő vitáknak komoly hozadéka van

top200