brusszel


Valami bűzlik a cukorcefrével - támad a NAV

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.03.24  12:25   
mail
nyomtatás
Kevesebb a stikli, vagy ezúttal megúszták a nagyban játszók? A Nemzeti- Adó és Vámhivatal kimutatása szerint jelentős mértékben csökkent tavaly az alkoholhoz, alkoholos italokhoz kapcsolódó lefoglalások értéke.
A szervezet a jövedéki ellenőrzések során tárja fel az illegális forgalomba szánt, netán forgalomba is hozott termékeket. A friss kimutatás szerint valami megváltozott egy év alatt: a 2012-es adat 30 százalékára esett vissza tavaly az alkohol, alkoholos termékek lefoglalási értéke. Két éve valamivel több, mint 784 millió forint értékű árura csaptak le a hatóság emberei, tavaly viszont csak 287,9 millió forintra beárazható terméknek lelték nyomát.

A részletekből kiderül, hogy az alkoholos termékek között nagy átrendeződés volt a lefoglalt mennyiséget tekintve. Míg 2012-ben még a szőlőbor vezetett, 6 878 hektoliterrel, rá egy évre ebből a termékből már csak 1024 hektoliter került a hatóságok látókörébe. Az egyéb boroknál viszont ugrásszerű növekedés volt tapasztalható: a két évvel ezelőtti 22,1 hektoliter után az előző évben 1116,7 hektoliter miatt főhetett a jövedéki törvényeket megkerülni igyekvők feje.

A statisztikából nem böngészhető ki, hogy konkrétan a házi pálinkafőzés ellenőrzése milyen felderítési eredménnyel járt. A vámhatóság ugyanis jogszabályi kötöttség hiányában nem vezet külön nyilvántartást a kimondottan a párlat- és pálinkaellenőrzésekkel kapcsolatos jogsértésekről, illetve a magánfőzők szankcionálásáról. Ezért az ilyen ügytípusokra szűkítve nem rendelkeznek adattal. Pedig érdekes lenne szembesülni vele, hogy mekkora a térnyerése ezeknek a pálinkáknak, a piacon legalábbis úgy látják, a kiszorító hatásuk jelentős a hivatalos főzdék rovására. Márpedig a törvények szerint ezek a termékek nem kerülhetnének kereskedelmi forgalomba, azok kizárólag saját fogyasztásra szolgálhatnak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a NAV eszköz nélkül lenne a felderítések során. Egy trükköt a Figyelő Online-nak is elárultak: folyamatosan figyelemmel kísérik az internetes hirdetéseket, ahol a magánfőzés keretében előállított párlatot, illetve lepárló berendezéseket értékesítenek jogellenesen. Van, hogy az ellenőrök próbavásárlás útján jutnak el a jogsértőkig. Az interneten megjelent hirdetések alapján folytatott ellenőrzések során több esetben is foglaltak le párlat előállítására alkalmas lepárló berendezést, illetve a jogszabályi rendelkezések megsértésével előállított, értékesítésre kínált párlatot.

Konkrét adatok tehát nincsenek, de a tömény italok piaca átrendeződésének megítéléséhez mindenesetre támpontul szolgálhat, hogy a cukorcefre esetében a korábbi 1350 liter után tavaly 33 ezer liternyi, nem tisztázott eredetű, vagy az eredeti szándéktól eltérő felhasználási célú alapanyagnak lelte nyomát a NAV. Valamelyest nőtt azon esetek száma is, amikor „tiltott pálinkafőző" miatt került sor lefoglalásra: 10-ről 13-ra.

A bázisévnél többet lehetett bukni 2013-ban a pezsgővel, pedig a lefoglalások esetszáma pont hogy csökkent a vizsgált két évben. Mégis, míg 2012-ben 307 esetre 14,53 hektoliter lefoglalt mennyiség jutott, valamivel több, mint 2 millió forint értékben, tavaly 218 lefoglalás során 45,5 hektoliter pezsgő került a hatósági zár alá, ezek értéke pedig meghaladta a 11,7 millió forintot.

A sörnél viszont minden tekintetben visszaesés tapasztalható: az első évben 317 eset során 630,5 hektolitert foglaltak le, 25,5 millió forint értékben, tavaly 230 esetben 142,9 hektoliter akadt fenn, 4,64 millió forint értékben.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.