brusszel


Szerb kokainkirály és a politikai nexus

Figyelő Online - Pap Milán és Szekeres W. István
2014.03.19  11:00   frissítve: 2014.03.19 10:58
mail
nyomtatás
A választást követő második napon akadt horogra Szerbia legkeresettebb keresztapája, Darko Šarić. A drogbáró ügy azonban csak most fog igazán kibontakozni, mivel fény derülhet Šarić rendőrségi és politikusi kapcsolataira. Az ügy letarolhatja a szerb politikai elitet, hasznot leginkább Aleksandar Vučić-nak hozhat, aki ezzel tovább erősítheti politikai pozícióját.
Hosszú előkészítés és aprólékos felderítési munka után Montenegrón keresztül Belgrádba szállították az évekig Dél-Amerikában bujkáló Darko Šarić szerb drogbárót, aki egy, a nyomozás érdekei miatt egyelőre meg nem nevezett országban (egyes információk szerint Venezuelában) feladta magát a szerb rendőrség külön az ő elfogására létrehozott csoportjának.

Šarić ellen 2010 elején adtak ki nemzetközi elfogató parancsot, azóta menekült a hatóságok elől. 2009-ben vált világhírűvé, amikor az USA Kábítószer-ellenes Hivatala, a DEA 2,8 tonna kokaint foglalt le a montenegrói származású, de szerb állampolgársággal rendelkező maffiafőnök hajóján Uruguayban.

Šarić és a trafikmutyi

Darko Šarić egyik vállalkozása a 2000-es években a Štampa nevű újságos- és trafiklánc volt. Szerbiában az újságos kioszkok tulajdonjoga mindössze néhány kézben összpontosul, ezek egyik legjelentősebbike volt a Štampa, amit, jellemző módon, Šarić a később meggyilkolt Vladimir „Valja" Bokan-tól, az ismert cigarettacsempésztől vásárolt meg. A kioszkok politikai jelentőségét az adja, hogy maguk döntik el, milyen lapokat terítenek, illetve milyen lapokat tesznek a kirakatba, miket rejtenek el.
Šarić karrierje a Milošević utáni időszakban privatizációs ügyletekkel indult, egész Vajdaságban több mezőgazdasági- és élelmiszeripari vállalkozás került a birtokába, de az övé volt a híres szabadkai Pátria szálloda és a palicsi Prezident is. Belgrádban a Szocialista Párt székházának földszintjén üzemelő Vanilla óriásdiszkó is az ő, és korábban letartóztatott testvére, Duško Šarić tulajdona volt. Ezek azonban többnyire a pénzmosást elősegítő fedővállalkozások voltak, a nagy bevételt - amit évi egymilliárd euróra becsülnek - leginkább a kábítószer csempészet jelentette: egész Dél-Európát Šarić látta el Dél-Amerikából származó kokainnal.

Bár Šarić az utóbbi idők egyik legnagyobb fogása a szervezett bűnözés elleni harcban, vihart a közvéleményben mégis Šarić vélt politikai kapcsolatai kavarnak. Zlatko Nikolić kriminológus szerint a szálak azokhoz vezethetnek, akik lehetővé tették a Šarić -klán birodalmának kiépítését és fenntartását. „Nem lennék néhány hazai politikus helyében most," - mondta Nikolić kedd délelőtt a Tanjugnak nyilatkozva. A kriminológus szerint a Darko Šarić elleni vádak elsősorban nem a klán alacsonyrangú embereit, katonáit fogják célozni, hanem a magasabb szintű politikai és rendőrségi kapcsolatokat.

Marko Nicović belgrádi ügyész, több nemzetközi bűnüldöző szervezet tagja egy tévéinterjúban elmondta, az ügy számos minisztert érint Koštunica és Tadić időszakából. A Šarić-klán ebben az időszakban vált egyre hatalmasabbá, és a gyanú szerint jó kapcsolatokat alakított ki a politikai elittel, amely biztosította a bűnözői szervezet zavartalan működését. Nicović megjegyezte, az új szerb kormány felállásáig még a miniszterelnöki tisztet birtokló Ivica Dačić sem érezheti magát biztonságban, aki - 2012-ben kezdődött miniszterelnökségi megbízatása mellett - 2008 óta irányítja a belügyi tárcát.

Dačić egykori kabinetfőnökét, Branko Lazarević-et idén februárban hallgatták ki, majd 48 órára előzetes letartóztatásba helyezték Belgrádban. Azzal vádolják, hogy ő informálta Šarić-ot az ellene zajló nyomozás állásáról. Eközben Dačić-nak is védekeznie kellett, amikor kiderült, hogy többször is találkozott Rodoljub Radulović-csal, akit alvilági körökben csak „Banán Misának" neveznek, és akit Šarić közeli kollégájának tartanak. Dačić azt nyilatkozta, hogy Radulović „régi családi barátja," és soha nem is feltételezte volna róla, hogy valójában kábítószercsempész.

A politika nem késlekedett reagálni Šarić letartóztatása után. A vasárnapi választáson nagyarányú győzelmet arató Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke, és minden valószínűséggel Szerbia következő miniszterelnöke, Aleksandar Vučić méltatta a bűnüldöző szervek kitartó munkáját, egyúttal megköszönte az amerikai CIA és több más ország titkosszolgálatainak együttműködését az ügyben. Vučić kifejtette, hogy Šarić-nak jogában áll a jogi védelemhez, ám ügyvédei számára hozzátette, hogy védencük nem kevesebb, mint 5,7 tonnányi kokain csempészetéért felelős. Šarić-ot kábítószer kereskedelmmel, illetve 22 millió euró értékű pénzmosással vádolják, és akár 15 évi börtönre is ítélhetik.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.