brusszel


Zöldülő startupok brüsszeli pénzből

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.03.20  08:04   
mail
nyomtatás
Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) égisze alatt működő, Climate-KIC program hazánkban immár másodszor hirdeti meg európai módszertanú, inkubációs programját, amely 2012-től hat európai régió részvételével zajlik. Várják a jelentkező startupokat, amelyek 5-20 ezer eurós támogatást kaphatnak.

A programba bekerülő start-up-ok 5 - 10 - 20 ezer eurós támogatásból dolgozhatnak, illetve részt vehetnek az európai hálózat oktatási, közösségi és start-up eseményein.

A 3 szinten zajló oktatási modellben a részt vevő start-up-ok piaci „gyorsító" támogatást, ún. akcelerációt kapnak. Ennek során szintenként 8 hetes képzésben sajátítják el az üzleti tervezés és pénzügyi modellezés fortélyait, továbbá elkészítik a komplett üzleti és befektetési tervet. Az akceleráció része - a nemzetközi piaci működésre történő aktív felkészítés mellett - a kockázati tőkeszerzéshez szükséges üzleti, retorikai képzés. Az akceleráció direkt pénzügyi támogatást tartalmaz, amely Európai Uniós, brüsszeli forrásból származik. A támogatást a sikerrel teljesítő és fejlődő start-up-ok kapják cégenként 5 - 10- 20 ezer euró értékben.

A program célja, hogy olyan innovatív mikro-vállalkozások létrejöttét és piacra lépését támogassa, amelyek (1) termékei és szolgáltatásai csökkentik a globális széndioxid kibocsátást, továbbá (2) biztosítják az önfenntartó gazdasági fejlődést és (3) innovatív üzleti megoldások révén élhetőbb világot alakítanak ki. Összefoglalóan képesek ún. klímainnovációs piaci működésre.





Az európai akcelerációs program hazai megvalósítását 2012-től a MyCo Incubation Kft. végzi, amely 2013 óta minősített partnere a Climate-KIC európai hálózatnak. A hazai inkubáció sikerét mutatja, hogy a 6 régiós központtal működő programban idén a magyar régiós szervezet, a MyCo Incubation kiemelt akcelerációs programot valósíthat meg, amely során idén csaknem 40 innovatív kisvállalkozás üzletfejlesztése zajlik.

„A MyCo Incubation olyan egyedi start-up módszertan és tudás hazai elterjesztését valósítja meg a Climate-KIC programban, amely a start-up-ok nemzetközi piaci fejlődését szolgálja. Ennek során 2013-ban sikerrel inkubáltunk 14 db innovatív kisvállalkozást, amelyből négy cég sikeres piaci bevezetést abszolvált. Közülük egy, a Recobin Kft. kockázati tőkebefektetést kapott és további 3 cég befektetés előtt áll" - tájékoztat Kovács Zoltán, a MyCo ügyvezetője.

A Climate-KIC 6 régiós partneri hálózat révén olyan európai tudásháttérhez és kapcsolati hálóhoz juttatja a programban résztvevő start-up-okat, amely révén már az indulástól nemzetközi üzleti fejlesztést valósíthatnak meg és piaci implementációjukat az európai partnerrégiókban indíthatják. Így azonnali üzleti kapcsolatokat építhetnek ki a hat Climate-KIC régió bármelyik partnerországában (azaz a KIC régióiban): Nagy Britanniában, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Lengyelországban és a régiós start-up központot biztosító Magyarországon. A nemzetközi programban tudáspartnerek többek között az alábbi egyetemek: Imperial College (London, Nagy Britannia), Technische Universiteit Delft (Hollandia), illetve inkubációs partnerként 6 ország inkubátorai dolgoznak együtt.


A hazai programhoz az EY, kiemelt partnereként idén csatlakozott.

„A fenntartható fejlődés és az innováció kéz a kézben jár. Eddigi tapasztalatunk és a nemzetközi befektetői vélemény is azt mutatja, már most fontos a magyar start-up cégekre odafigyelni. Az EY-nál hiszünk abban, hogy apró ötletek értékes változást hozhatnak világunkban, ha megkapják a kellő figyelmet és lehetőséget. Ezért a program támogatójaként célunk, hogy a sikeres pályázókat továbblendítsük a nemzetközi piacok felé akár külföldi befektetők szerzésével, akár az általunk nyújtott üzleti tudással" - mondta Tüske Balázs, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások partnere.

 

Az IBM Magyarország - stratégiai partnerként - szakmai coach-okat és mentorokat delegál az inkubációs programba, de részt vesz a start-up ötletek zsűrizésében és a workshop-ok lebonyolításában is.
„Az IBM szeretné megosztani tudását azokkal a feltörekvő fiatal vállalkozásokkal, melyek kreatívan közelítenek az intelligens városfejlesztés ügyéhez. De nemcsak Smarter Cities szakértőként számíthatnak ránk a résztvevők - piaci ismereteinket, üzletfejlesztési tapasztalatainkat is igyekszünk átadni a start-upoknak a tréningek során." - mondta Achilles Georgiu, az IBM Magyarország okosváros szakértője.

További partner a fiatal vállalkozókat segítő szervezet, a FIVOSZ.


Az idei programba március 18-tól lehet jelentkezni a MyCo Incubation website-ján (www.myco.hu/apply), olyan innovatív mikrovállalkozásokkal, amelyek „önfenntartó" és „környezettudatos" szellemiség alapján működnek vagy terveznek nemzetközi piacra lépni.
A jelentkezés során kiemelt témák az alternatív energiával, az organikus anyagtechnológiával, a hulladékgazdálkodással, valamint a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos innovációk. Továbbá a programba jelentkezhetnek még azok a start-up, amelyek ún. Smart Cities vagy akár ún. Green Vehicles innovációs területen tevékenykednek, vagy szoftveres és informatikai megoldásokat nyújtanak a fenti témában működő vállalkozásoknak.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200