brusszel


Újabb orvosi együttműködésbe fogott az IBM

Figyelő Online
2014.03.24  13:42   
mail
nyomtatás
A New York Genome Center (NYGC) és az IBM bejelentették közös kezdeményezésüket, mely a genomikai orvoslás új korszakának beköszöntét jelentheti. Projektjük célja, hogy alkalmazott analitikával támogassa az agydaganatban szenvedő betegek genomikai kezelését. Ezért az IBM és a NYGC együtt teszteli Watson, a szuperintelligens számítógép különleges prototípusát, amelyet kifejezetten genomikai kutatásokhoz terveztek, hogy segítségével az onkológusok személyre szabottabb terápiákat kínálhassanak betegeiknek.
Az NYGC és orvosi társintézményei azt tervezik, hogy alaposan megvizsgálják és értékelik Watson képességeit, vagyis hogy mennyiben képes segíteni az onkológusoknak a személyre szabottabb kezelések kialakításában, glioblasztómások esetében. A glioblasztóma olyan agresszív és rosszindulatú agydaganat, amely évente 13 ezer ember életét követeli az Egyesült Államokban. Bár már születtek jelentős felfedezések és a korábbinál jobban belelátnak a glioblasztómához hasonló daganatos betegségek genetikai hátterébe, egyelőre kevés beteg kap olyan személyre szabott kezelést, amely kifejezetten a rá jellemző rákmutációhoz alkalmazkodna. Nincs sem idő, sem eszköz arra, hogy a klinikák DNS-alapú kezelési lehetőségeket kínáljanak a betegeknek. Hogy képesek legyenek erre, ahhoz össze kellene kötniük a genetikai szekvenálás adatait az orvosi szaklapokban publikált felfedezések tömkelegével és a klinikai tapasztalatokkal - mindezt egy olyan korszakban, amikor az orvosi információk mennyisége ötévente megduplázódik.

Watson és az NYGC közös kutatási kezdeményezése arra törekszik, hogy felgyorsítsa ezt a komplex folyamatot, és hogy mintákat azonosítson a genom szekvenálásában és az orvosi adattömegben. Így olyan belátások születhetnek, amelyek közel hozzák a genomikai orvoslás ígéretét a betegekhez. Az IBM a NYGC genomikai és klinikai tapasztalatára építve fejleszti és finomítja Watson szolgáltatását, hogy segítsen az orvosoknak a személyre szabott kezelések fejlesztésében.

Az új felhőalapú Watson-szolgáltatást arra tervezik, hogy genetikai információkat elemezzen együtt a biomedicína átfogó szakirodalmával és gyógyszeradatbázisokkal - amely egy ma még nem létező gyakorlat.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.