brusszel


Röhejes, de Mesterházynak szurkolunk

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.03.29  08:00   frissítve: 2014.03.29 08:16
mail
nyomtatás
Különleges helyzet elé állította a Fideszt a választói bizalom alakulása másfél héttel a választások előtt. „Röhejes, de már azért küzdünk, hogy a Mesterházy-féle tömörülésnek legyen képviselője a következő parlamentben" - ezzel az állítással lepte meg a Figyelő munkatársát egy, a kormány ügyeire rálátó forrásunk.
  • Újabb csatát hozhat Brüsszellel, ha a baloldaliak kiütik magukat a parlamentből.
  • Megkérjük a szavazatunk árát az oroszokkal szembeni szankciók bevezetésekor.
Arról van szó, hogy belső felmérések szerint a kritikus 15 százalékos határt sem biztos, hogy el tudja érni a Kormányváltás nevű politikai tömb, soraiban Mesterházy Attilával, Gyurcsány Ferenccel, Bajnai Gordonnal. Azért kritikus, mert ha ez nincs meg, akkor a tömörülésnek egyetlen képviselője sem lesz az Országgyűlésben április 6. után. A lemorzsolódásból pedig a Jobbik szépen profitál, fideszes kalkulációk szerint a csalódott szocialisták jó része inkább szavazna a Vona Gábor vezette pártra, mint a Fideszre. „Fej-fej mellett áll a két ellenzéki formáció"- hallottuk. Olyannyira lendületbe jött a Jobbik, hogy Gyöngyös - Vona szülővárosa - elveszett a Fidesz számára, akkora előnnyel vezet a legutolsó fideszes felmérések szerint a kormánypárti jelölttel szemben. Ha mégis a Fidesz jelöltje nyerne, az csak annak lesz köszönhető, hogy a választókörzethez Gyöngyös környéki települések is tartoznak, ahonnan több voksra számít a kormánypárt.

Bár az aggódásba talán némi káröröm is vegyült, van egy csipetnyi józan gondolatiság is benne. Fideszes várakozások szerint Brüsszellel ugyanis még elkeseredettebb harcot kellene folytatnia a kormánynak, ha az új parlamentben nem jutnának helyhez a „teljesen nyugatbarát" politikusok. Vagyis a Fidesz mellett csak a Jobbik, illetve az LMP alkothatna frakciót. Értesüléseink szerint részben erre vezethető vissza, hogy a kormánypárt nem lőtt el minden töltényt a kampány során. „A tár 90 százalékig tele van" - jelezte forrásunk, hogy tudnának még kínos pillanatokat okozni a szocialistáknak. A Simon-ügy csak a jéghegy csúcsa.

A cikket teljes terjedelemben keresse a Figyelő hetilap 2014/13. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Gazdag Fidesz, szegény baloldal

Hogyan teljesítettek a pártok az ország leggazdagabb és legszegényebb településén?

Számot vetettek - Átrendeződés és konfliktus várható a jobboldalon

A Republikon Intézet „Választás 2014" címmel rendezett értékelő konferenciát politikusok és elemzők részvételével.

Pelczné Gál Ildikó vezeti a Fidesz EP-listáját

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a kormánypárt listavezetője a májusi európai parlamenti (EP-) választáson.

Hoffmann Rózsa nem államtitkárként folytatja

Az államtitkár az oktatásügyben más feladatot kap - közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

top200