brusszel


Egy elfelejtett akta - Ukrán nyugdíjakat fizet Magyarország

Figyelő Online - Cseke Hajnalka,Dunda György (Ungvár)
2014.03.27  07:30   
mail
nyomtatás
Számos aktával együtt az Orbán-kormány 2010 nyarának elején kapott egy tekintélyes méretű dossziét elődjétől, amely egy kétéves tárgyalássorozatot zárt le Ukrajnával. Észak-keleti szomszédunk 2010 elején elfogadta, hogy a Magyar Köztársaság felmondja azt az 1962-ben kötött szerződést, amely alapján a két ország állampolgárai kölcsönösen kérhetik, a másik államban is megkaphassák nyugdíjukat.
  • Ukránok tömegei kapnak Magyarországról nyugdíjat, ami alaphangon évi 10 milliárd forintba kerül. Ehhez állandó bejelentett magyar lakcím kell.
  • Egy teljes iparág foglalkozik azzal, hogy külföldiek magyar állampolgárságot kapjanak, még az eskü szövegét is betanítják.
  • Egyre nő a magyar rendszámmal közlekedő határ menti autósok száma, ehhez egy ideiglenes lakcím bejelentés is elég.
  • A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság és a lakcím nyilvántartó egyaránt hallgat.
A megállapodás a 2000-es évektől egyre nagyobb terhet rótt Magyarországra, ugyanis évente növekvő számban jelentkeztek át ukrán állampolgárok, túlnyomó többségében kárpátaljai magyarok, s kérelmezték a magyar nyugdíjfolyósító igazgatóságnál, hogy itt folyósítsák számukra a nyugdíjat. Az államközi szerződés értelmében az érintetteknek le kellett mondaniuk ukrán nyugdíjukról, ám örömmel tették, mivel Magyarországon ennek többszörösét kapták kézhez.

BESZÉLNEK RÓLA

Korózs Lajos MSZP-s politikus szerint választási körzetében számos szemtanú van arra, hogy Ukrajnából tömegével járnak át Magyarországra, s az itt nyitott bankszámláikról felveszik a nyugdíjat, majd mennek haza. „Szabolcs megyében széltében-hosszában erről beszélnek, de nemcsak most, a kampány idején, hanem évek óta"- mondta lapunknak. A politikus, aki 2008 és 2010 között a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára volt hivatali ideje során folyamatos tájékoztatást kapott attól a delegációtól, amely Ukrajnával tárgyalt. „Ukrajna belement a módosításba, a 2010-es választások miatt azonban nem volt idő arra, hogy a magyar kormány is elfogadja, az Országgyűlés szentesítse és kihirdessék" - magyarázta a Figyelőnek. A tárgyalás aktáit letették Navracsics Tibor, Réthelyi Miklós és Martonyi János miniszterek asztalára, hogy fejezzék be, amit az előző kabinet elkezdett. Ám a dokumentumról azóta sem lehet hallani. (Lapunk megkereste a kormányszóvivőt az ügyben, várjuk a kabinet reagálását.)
A Fidesz úgy kommentálta a szocialista politikus felvetését, hogy az MSZP ismét a külhoni magyarok ellen uszít, hasonlóan ahhoz, mint amikor a határon túli magyarok kettős állampolgársága ellen kampányolt. A Fidesz szóvivője közölte: „Reméljük, hogy a baloldal ezúttal nem kíván 23 millió románhoz hasonlóan 45 millió ukránnal egy hazug gyűlöletkampányt folytatni és ismét megsérteni a külhoni magyarokat".

A cikket teljes terjedelemben keresse a Figyelő hetilap 2014/13.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: nyugdíj

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.