brusszel


Bemutatjuk Welsz Tamás titokzatos életét

Figyelő Online - Brückner Gergely, Varga Zsolt
2014.03.27  07:00   
mail
nyomtatás
Welsz Tamásnak rejtélyes volt az élete is, de több mint titokzatos volt az idén március 20-én bekövetkezett váratlan halála. A 41 éves üzletember előbb a Sólyom Airways potenciális vevőjeként, majd a Simon Gábor ügy koronatanújaként robbant be a köztudatba. Eközben kiderült róla, hogy az Interpol egy panamai cégügy miatt csalóként kőrözte, afrikai jótékonykodása közben pedig útlevelek beszerzőjeként és titkolt vagyonok őrzőjeként is elhíresült. Itthon azonban mintha mindvégig tökéletesen érinthetetlen maradt volna: a fáma szerint azért, mert mindkét oldal politikusainak segített offshore-pénzügyekben, és a vagyonosodási vizsgálatok idején a legális jövedelmeket igazoló papírok beszerzésében. Alighanem ő volt az egyetlen ember a földön, aki Magyarország, Uruguay és Bissau-Guinea állampolgára is volt.
• Dél-amerikai és fekete-afrikai politikai kapcsolatai sok magyar üzletembert és politikust segíthettek az adóhatóság vagyonosodási vizsgálataiban.

• Különös útlevél-gyűjteménye további, elsősorban kerületi szinten ismert politikusok lejáratására lesz alkalmas.
• Autó- és motorbolond volt, havonta hozatott egy konténernyi amerikai alkatrészt, amiből limuzinokat, személyautókat, mentőket szereltetett össze.
• Saját környezete sem ismerte, elhitték, hogy legfőbb aktivitása az unióban már lestrapáltnak számító mentőautók eljuttatása Bissau-Guineába.

Welszt üzletemberként emlegeti a sajtó, és valóban tucatnyi vállalkozásban volt valamilyen szerepe. Személyes ismerősei (barátjaként immár senki nem definiálta magát) szerint az pontosan soha nem látszott, hogy ezek közül mi az a tevékenység, ami érdemi nyereséget hoz, és a nevével összefüggésbe hozható vállalkozások a cégregiszter szerint sem generáltak árbevételt. Mindenképpen furcsa, hogy igazán senki nem tudott lényeges üzleti hatással járó aktivitásáról. Nem volt olyan terméke, szolgáltatása, amivel aktívan üzletelni tudott volna, de állandóan utazott, nagyon keveset volt itthon. Az Index.hu például arról számolt be, hogy Papp Albert adóhivatali vezetővel is járt üzleti úton Uruguayban, ami az elmúlt hetekben azzal kapott pikáns ízt, hogy Papp egy, a politikusok által is előszeretettel látogatott férfiklubot vezet. A hiedelmekkel ellentétben környezete szerint mégsem volt igazán erős kapcsolatrendszere, inkább a periférián mozgott. A nyolcvanas-kilencvenes évek butikosaival voltak üzletei, adott erről hangulati elemet egy őt ismerő. „Ha valaki nagyon nagy menő, az nem Érden a Fényező és a Bádogos utca sarkán lakik." - mondták róla. Welsz mégis folyton nagyszabású panamai, uruguayi, észak-amerikai, vagy éppen nyugat-afrikai utakon volt, hatalmas autóparkja, luxusmotorjai, óriási háza volt.

Nem kétséges, a magas életszínvonalhoz a forrás valahonnan máshonnan származott. Egyes informátoraink szerint abból, hogy a bajba jutott politikusokon segített az amúgy inkább magának való fiatalember. Nem csak diplomata útlevelekkel és rendszámokkal üzletelt. Információink szerint sok üzletembert és politikust is kihúzott a csávából, amikor azok ellen vagyonosodási vizsgálatot folytattak le. A módszer a következő volt: Bissau-Guinea pénzügyminisztériumával igazolást állíttatott ki, hogy a vagyonosodási vizsgálat alá vont magyar személy afrikai vállalkozásából komoly haszon keletkezett. Welsz Tamás nem érte be ennyivel. Két-háromszázezer euróval a táskájában repülőre szállt Afrikában, s a bécsi landolás után az osztrák vámosoknak megmutatta a pénzt, hogy itt is pecsétes papírt kapjon annak útjáról. A két, egymást erősítő hivatalos papírt pedig Budapesten átadta a megrendelőnek, aki ezek után fellélegezhetett - megszabadult a nyomasztó adóhivatali vizsgálattól. Volt, hogy Welsz Tamás a pénzzel teli táskát havonta többször megutaztatta Európa és Afrika, illetve Afrika és Európa között, s futári szolgálataiért információnk szerint alkalmanként 10-20 millió forintot tett zsebre.

A Figyelő címlapösszeállításából rengeteget megtudhat Welsz életéről, üzleteiről, nemzetközi kapcsolatairól.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Welsz Tamás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.