brusszel


A vastagbéldaganat a fejlett világ kihívása

Biztató lehetőségek
Figyelő Online - Prof. dr. Bodoky György
2014.03.27  07:45   
mail
nyomtatás
Sejtjeink normál esetben növekednek, osztódnak és további sejtet képeznek, mivel azok szükségesek a szervezet egészségének és megfelelő működésének fenntartásához. Néha a folyamat kisiklik, a többletsejtek halmaza képezi a daganatot, amely jó- vagy rosszindulatú lehet.


A vastag- és végbéldaganat előfordulása világszerte, különösen a gazdaságilag fejlett országokban, emelkedik. Statisztikai adatok szerint napjainkban átlagosan 20 emberből 1 szenved ebben a betegségben, a daganatok közel 15 százalékát ez adja. A betegség 5 éves túlélése a felismerés stádiumától függően 10–80 százalék között van. Hazánkban is nő a megbetegedés, 2012-ben 10 000 új vastag- és végbéldaganatot igazoltak, e betegség következtében közel ötezren haltak meg. A kezelés eredményessége nagymértékben a komplex onkológiai ellátástól függ. Ezért törekedni kell a beteg olyan klinikai onkológiai osztályon történő ellátására, ahol a legkorszerűbb kezelés feltételei adottak. A sebészi beavatkozás az elsődleges, de a gyógyszeres kezelés és a sugárterápia is meghatározó. E hármas egységen belül az elmúlt évtizedben a gyógyszeres kezelés terén észleltük a legjelentősebb változásokat.

KOCKÁZATI TÉNYEZŐK
A vastag- és végbélrák pontos oka, hasonlóan a többi daganathoz, ismeretlen, de számos kockázati tényező ismert. Jellemzően 50 éves kor után alakul ki, ám előfordulhat fiatalabb korban, ritka esetekben akár tinédzsereknél is. A magas zsír- és kalóriatartalmú, de kevés rostot tartalmazó étrend kockázati tényező.

A polipok a vastag- és a végbél belső falának jóindulatú növedékei, melyek 50 éves kor felett gyakoriak. Egyes fajtái növelik a daganat kialakulásának valószínűségét. A familiáris polipózisnak nevezett ritka, örökletes betegségben polipok százai képződnek, melyek kezelés nélkül majdnem biztosan vastag- és végbélrákhoz vezetnek. Kissé emelkedik kialakulásának a valószínűsége azoknál a nőknél, akiknek petefészek-, méh- vagy emlőrák szerepel a kórtörténetükben. Akiknek korábban már volt vastag- és végbéldaganatuk, a betegség másodszor is kialakulhat. A gyulladásos vékony- és vastagbélbetegség szintén növeli a valószínűségét, és kialakulásában örökletes faktorok is szerepet játszanak. A kockázati tényezők ismerete fontos a betegség megelőzésében.

A DAGANAT SZŰRÉSE
A legeredményesebb szűrés a vastagbél tükrözése, amellyel a betegek 80 százaléka megmenthető lenne.  Ez az 50 és 74 éves kor közötti tünetmentes lakosságnál 10 évente elegendő. Egyszerűbb az időszakosan elvégzett székletvérvizsgálat (FOBT), s ha ez pozitív, szükséges a vastagbéltükrözés. Az így végzett szűrés esetén javasolt kétévente a székletvérvizsgálat, de az eredményesség így csak 15-20 százalékos. Az Európai Unió Rákmegelőző Bizottsága ezek alapján fogalmazta meg az ajánlásait. E szerint egyértelmű a vastagbéldaganat szűrése, azonban hangsúlyozandó a lakosság részvétele. Ezért különös jelentőségű a felvilágosítás, melyben fontos a lakossággal közvetlen kapcsolatban álló orvosok és más egészségügyi szakemberek szerepvállalása. A betegség tünetei közül kiemelhető a székelési szokások megváltozása (hasmenés, székrekedés), a véres székürítés, hasi fájdalmak (puffadás, görcsök, teltségérzés), testsúlyvesztés, fáradékonyság. E tünetek észlelésekor orvosi kivizsgálás szükséges.



A KEZELÉS
A beteg kezelését kötelezően szakorvosok csoportja végzi, melyben az onkológuson kívül részt vesz a gasztroenterológus, a sebész, a sugárterápiás és képalkotó szakember s a patológus. A betegség kiterjedtsége alapján dönthető el a műtét előtti gyógyszeres vagy sugárterápia szükségessége, illetve a műtét. Utóbbi során eltávolítják az elsődleges daganatot s az esetleges áttétet. Az ezt megelőző ún. neoadjuváns kezelés, mely a gyógyszeres és a sugárterápia kombinációja, segíti a műtét sikerét. Az operációt követően a betegség kiterjedtségétől függően alkalmazzuk az ún. adjuváns gyógyszeres kezelést, mely a végleges gyógyulást segíti elő. Jelentősen fejlődött az előrehaladott vagy áttétes vastagbél-daganatos betegek kezelése is.

Az 1990-es évek végén megjelent gyógyszerek fontos változást jelentettek e korábban kevéssé gyógyszerérzékeny daganat ellátásában. E citosztatikumok azonban az egészséges sejteket is pusztították, és számos mellékhatásuk volt. Az igazi áttörést a 2000-es évek elején felfedezett, sejtműködést befolyásoló szerek hozták. A molekuláris biológia fejlődésével párhuzamosan megjelentek azon törekvések, melyek a malignizálódás megelőzésére, illetve a daganatos sejtek normális sejtté való redifferenciálódására fókuszáltak. A tumorsejt szabályozási zavarainak a felismerését követően fokozott figyelem fordult a sejtproliferáció szabályozását módosító gyógyszerek fejlesztésére. Az endogén eredetű szabályozók (hormonok, interferonok stb.) és a növekedési faktorok (pl. EGF, VEGF) hatásmódjának egyes lépéseire (lényegében a jelátvitelre) irányuló daganatellenes gyógyszerek alkalmazására került sor.

Utóbbiaknál a malignitást fenntartó mechanizmusokat lehet befolyásolni. Amennyiben lehetséges, sőt ma már sok esetben kötelezően ki kell mutatni a gyógyszer támadási pontját jelentő molekulát a daganatsejtekben. Ezt nevezzük célzott vagy molekuláris terápiának. Ám csak azok a gyógyszerek tekinthetők célzott terápiára alkalmasnak, melyeknél a gyógyszerre specifikus biomarker is rendelkezésre áll. Az egyénre szabott kezelés során igyekszünk növelni a terápia hatékonyságát úgy, hogy közben a mellékhatásokat minimalizáljuk. Ez a cél a gyógyszerek hatásmechanizmusának pontosabb megértésével és a beteg, illetve a daganat genetikai sajátosságainak precízebb megismerésével valósulhat meg. E készítményekkel a korábban reménytelennek látszó betegek ellátásában is tudunk terápiás alternatívát nyújtani.

A kezelés utáni követésnek nagy a jelentősége. Ugyanis a betegség esetleges visszatérésekor, az ismételt sikeres terápia érdekében meghatározó a korai észlelés. Ezért a betegek rendszeres laborvizsgálata (tumor marker), a mellkas röntgen- és a has ultrahangvizsgálata, valamint a vastagbél tükrözése javasolt.

PSZICHÉS TÁMOGATÁS
A rákkal történő együttélés a fizikai panaszok elviselése mellett súlyos lelki terhelés is, ezért figyelmet kell szentelni a betegek lelki vezetésére, a gyógyultak egészséges társadalomba való visszatérésére. Nehéz kihívás a gyógyíthatatlan beteg lelki támogatása, a megfelelő életminőség biztosítása. A vastag- és végbéldaganat gyógyítása az egész társadalmat érinti. Ezért alapvető feladat a betegség megelőzése, a szűrések biztosítása, a már kialakult daganat korai felismerési lehetőségeinek megteremtése, valamint a korunkban már igen hatékony műtéti és gyógyszeres kezelés hozzáférhetővé tétele. 



Prof. dr. Bodoky György az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztályának vezetője
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.