brusszel


Dohánylevél-töltők miatt büntetik a trafikokat

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.03.31  08:25   
mail
nyomtatás
Elektromos dohánylevél-töltő árusítása miatt buknak sorra a trafikok a NAV előtt, ilyen készüléket ugyanis ezek a boltok nem forgalmazhatnának. Hatból öt trafikban már jártak az adóhatóság emberei.
Lezárt adóévvel még nem rendelkeznek az új trafikhálózat működtetésére létrejött vállalkozások, hiszen csak 2013 júliusa óta üzemelnek, de ez nem jelenti azt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei ne tehetnének látogatást hivatalos eljárás keretében ezekben a boltokban. Sőt, nagyon is aktív ezen a téren az adóhatóság! A legutolsó, március 25. adat szerint 5921 darab, Nemzeti Dohánybolt működtetésére kiadott, érvényes vámhatósági engedélyt tartott nyilván a szervezet. Rajtuk kívül 535 kijelölt dohányárusító hely működik még az országban - ilyen értékesítés azokon a településeken zajlik, ahol nem akadt jelentkező trafik működtetésére. Ebben az esetben olyanokat bíztak meg az árusítással, akik korábban is foglalkoztak dohányáru-kereskedelemmel.

A NAV lapunk rendelkezésére bocsátott statisztikája arról árulkodik, hogy hatból öt trafikban, kijelölt dohányárusító helyen már megfordultak az ellenőrök. A mai napig 1608 darab ellenőrzést végeztek a szakemberek, melyek során a vámhatósági engedélyezéshez kapcsolódóan folytatták le a vizsgálatot. Ennek az engedélynek a megléte az előfeltétele a dohányárusításnak. Ezen kívül 3341 darab további ellenőrzés folyt a boltokban, melyek más, a tevékenység adó- illetve vámhatósági követelményeire fókuszáltak.

415 alkalommal nem volt szerencséje a koncesszió birtokosának, ennyi esetben indított eljárást az ellenőrzést követően a NAV. Túlnyomó többségében, 313 esetben mulasztási jellegű hibákat kellett szankcionálni. Ilyennek számít, ha például nem megfelelő a termékkihelyezés, vagy nem engedélyezett terméket forgalmaz a trafikos. Adminisztrációs mulasztások is szép számmal fordultak elő. Sokan felejtik el bejelenteni, ha változás állt be a koncesszió birtokosával összefüggésben. Az utóbbi időben többször kellett eljárást indítani azért, mert a trafikos elektromos dohánylevél-töltő készüléket forgalmazott. Ez azonban szigorú jövedéki feltételekhez kötött, s a trafikok számára nem engedélyezett - tájékoztatta a NAV a Figyelő Online munkatársát.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.