brusszel


Innovációs díjat kapott az Egis vérnyomáscsökkentő gyógyszere

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2014.03.28  15:03   
mail
nyomtatás
A gyógyszerpiacon egyedülálló vérnyomáscsökkentő gyógyszer nyerte el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2013. évi Innovációs Díját. A két hatóanyag kombinációjából álló készítményt az Egis gyógyszergyár kutatói fejlesztették ki, terápiás hatásosságát egy hatezer beteg körében végzett vizsgálat is igazolta - tudtuk meg Hodász István vezérigazgatótól, aki ma a Parlamentben vette át az elismerést.
- Kiemelkedő eredmény a magyar vállalatok körében, hogy egy cég immár nyolcadszor kapja meg ezt az elismerést. Mire kötelezi ez az Egist?

- Az ünnepség, az elismerés természetesen jól esik, és munkatársaimmal együtt nem kis büszkeség tölt el bennünket. Minden eszközt, támogatást fontosnak tartunk, ami elősegíti a hazai innovációs tevékenységet, így az Innovációs Nagydíj pályázatot is, amelyet mintegy két évtizede alapítottak. Az Egis stratégiájának fókuszában az eredményes innovációs tevékenység áll. Ezt szolgálják kiemelkedő mértékű kutatás-fejlesztési ráfordításaink; tavaly az árbevételünk 9,3 százalékát, 12,6 milliárd forintot költöttünk erre a célra. Az értékteremtés kiemelt szempont beruházási politikánkban, nyereségünk közel 90 százalékát hagyományosan a készítményeink fejlesztésébe és beruházásokba forgatjuk vissza.

- Milyen gyógyszerekkel érdemelték ki korábban ezt a nívós szakmai elismerést?

- Először, az innovációs pályázat meghirdetésének első évében 1992-ben majd 2003-ban is vérnyomáscsökkentő gyógyszereinket díjazták, 2004-ben antidepresszáns gyógyszerünket ismerték el Innovációs Díjjal, majd 2006 és 2008 között mindhárom évben központi idegrendszeri készítményeinkkel nyertünk. A pályázat huszadik évfordulóján, 2012-ben a legrangosabb elismerést, az Innovációs Nagydíjat érdemeltük ki az egyik kardiovaszkuláris fejlesztésünkkel.

- Hány munkatárssal dolgozik az Egis és hányan tevékenykednek a kutató munkában?

- Az Egis Magyarország 28. legnagyobb munkáltatója, összesen több mint négyezer munkatársunk dolgozik hazai gyáregységeinkben és külföldi leányvállalatainknál, képviseleteinken. A közelmúltban befejeződött kutatás-fejlesztési beruházásaink eredményeként mindhárom hazai gyáregységünkben önálló, a legmodernebb infrastruktúrával felszerelt kutatás-fejlesztési központokat létesítettünk, amelyekben mintegy ötszázan dolgoznak.

- Miben javítja a most díjazott új gyógyszer a betegek terápiáját?

- A vérnyomáscsökkentésre szolgáló készítmény két hatóanyag, a ramipril és az amlodipin fix kombinációja, amelyet kapszulaformában, négyéves munkával fejlesztettünk ki. Magyarországon 377 ezren szedik külön-külön tablettában ezt a két gyógyszert. Ám köztudomású, hogy a betegek jelentős hányada nem szívesen szed orvosságot, különösen nem egyszerre többet. Sokan abbahagyják egy idő után a terápiát, pedig a kezeletlen magas vérnyomás számos egyéb betegséget okozhat. Tudományosan igazolták, hogy a magas vérnyomás célértékre csökkentése 45 százalékkal csökkenti a stroke (szélütés) kockázatát, 24 százalékkal pedig a szívinfarktusból eredő halálozást. Vizsgálatok igazolták továbbá azt is, hogy javul a betegek terápiás együttműködése, ha két hatóanyagot egy kapszulában szednek.



- Már forgalomban van a gyógyszer?

- A múlt év szeptemberében zárult üzleti évünkben Magyarországon kívül 14 országban forgalmaztuk a készítményt a leányvállalatainkon keresztül, emellett több nyugat-európai országban is piacra került a vérnyomáscsökkentő gyógyszerünk.

- Tavaly teljes egészében a francia kézben lévő Servier tulajdonába került a 100 éves évfordulóját ünneplő Egis. Nem tartanak attól, hogy a korábbi évekhez képest kevesebbet költhetnek majd a k+f-re?

- A tranzakciónak nincs hatása az Egis stratégiájára, üzletpolitikájára. Cégünk továbbra is kiemelkedő helyen áll a kutatás-fejlesztésre költött forrásokat tekintve az Európai Unió közép-kelet-európai régiójának összes iparvállalata között. A gazdasági válság idején is folyamatosan növeltük az erre fordított kiadásainkat, ahogyan erre már korábban utaltam, a kutatás-fejlesztés alappillérre az Egis stratégiájának.

- Véleménye szerint elismeri-e a magyar kormány a hazai gyógyszergyártók munkáját, befektetéseit és a kutatás-fejlesztést?

- Jelentős eredményként könyvelhető el az a 2012 decemberében elért sikerünk, hogy a társadalombiztosító által támogatott készítmények forgalma alapján kivetett különadó 90 százalékát jóváírhatjuk a következő évben, amennyiben jelentős összeget fordítunk kutatás-fejlesztésre Magyarországon. Egyébként a gyógyszeriparra is érvényes a többi nemzetgazdasági ágazatban is alkalmazott szabályozás, amely szerint a termelő beruházások bizonyos százaléka leírható a társasági adóból. Ez a kedvezmény azonban az európai uniós szabályozás miatt a budapesti beruházások esetében júliustól megszűnik.

- Hamarosan új kormánya lesz az országnak. Mit vár az új kabinettől?

- A nemzetgazdasági érdekek még határozottabb érvényesítését. Úgy látom, hogy jelenleg nem minden esetben történik meg az államigazgatás különböző helyein hozott intézkedéseknek az adott iparágra gyakorolt hatásainak nemzetgazdasági szintű vizsgálata, így előfordul, hogy egy jó szándékú változtatás hatását kioltja egy másik intézkedés. Emellett az évszázados hagyományokkal rendelkező hazai gyógyszeripar szempontjából fontosnak tartom, hogy a már említett különadó leírhatósága megmaradjon, hogy továbbra is magyarországi kutatás-fejlesztéssel, gyártással, beruházásokkal, valamint exporttal tudjunk hozzájárulni a GDP növekedéséhez.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.