brusszel


Megújult a hatvani Grassalkovich-kastély

Figyelő Online
2014.03.29  12:03   frissítve: 2014.03.29 12:32
mail
nyomtatás
Mintegy 3,5 milliárd forintnyi, zömmel uniós forrásból megújult a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumnak helyet adó hatvani Grassalkovich-kastély.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szombati ünnepélyes átadást megelőző hatvani sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ősrégi vágya volt a magyar vadásztársadalomnak, hogy legyen egy grandiózus, a magyar vadászati kultúra hagyományait méltón őrző múzeum.
Felidézte, hogy a vadászati múzeum létrehozásának gondolata először az 1900-as évek elején merült fel. Később a két világháború között, majd az 1971-es budapesti vadászati világkiállítást követően is napirendre került a kérdés, ám mostanáig kellett várni a megvalósításra.

Rámutatott, hogy a magyar vadászati kultúra része az egyetemes kultúrának. Fontosnak nevezte, hogy a magyarországi horgászat és halászat történetét, eszközeit is megtekinthetik a múzeumban az érdeklődők.

Hozzátette: céljuk, hogy piramisszerűen mutassák be a magyar vadászati-horgászati kultúrát. A piramis csúcsán a hatvani Széchenyi Zsigmond múzeum áll, de támogatják regionális-megyei múzeumok létrejöttét is - mondta.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a múzeummal vidéken egy új idegenforgalmi látnivaló jött létre, amely nemzeti értékeinket is bemutatja. Ezeket az értékeket első ízben láthatják így együtt az érdeklődők - tette hozzá.

"Olyan turisztikai célpontot tudunk felírni az ország térképére, amely idevonz reményeink szerint több tízezer érdeklődőt" - mondta Fazekas Sándor.

Szabó Zsolt, Hatvan polgármestere, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a múzeum három szempontból is kiemelten fontos: alapkő a magyar vadászati társadalomnak, a hatvaniaknak turisztikai vonzerőt és új munkahelyeket jelent, és fontos beruházás a vidék megélhetése szempontjából is.

A Hatvan központjában álló kastélyt Grassalkovich Antal építtette 1754 és 1763 között. 1945 után iskola és kórház is működött itt, azonban 1983 óta üresen állt a 4500 négyzetméter hasznos alapterületű háromszintes műemléképület.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.