brusszel


Vége a pletykáknak - Így módosul a Keleti pályaudvar közlekedése

Figyelő Online
2014.03.31  14:40   
mail
nyomtatás
Hatalmas változásokkal kell szembesülnie azoknak, akik vidékről vagy az agglomerációból Budapestre járnak iskolába vagy dolgozni vagy egyáltalán ügyet intézni és a Keleti pályaudvarra érkezett eddig a vonatuk - tudta meg a Figyelő Online. Április 13. és május 27. között jelentősen változik több vasútvonal menetrendje. Több vonat a Keleti pályaudvar helyett Kelenföldre fut majd be. Az ok a „Százlábú híd" felújítása. A vonatok közlekedésének jelentős módosítása azért vált szükségessé, mert a felújítás miatt folyamatosan egy-egy vágányon szünetel majd a vasúti forgalom és a teljes felsővezetéket is áramtalanítani kell a híd alatt. Ezek a korlátozások jelentősen leszűkítik a vonatok ki- és behaladását a főpályaudvaron. A tervek szerint május 28-ától szeptember közepéig a vasúti menetrendet nem kell korlátozni. Ebben az időszakban az elbontott híd alatti szakaszon ismét lesz a felsővezetékben áram és 20-40 km/h-ás sebességkorlátozások mellett közlekedhetnek a vonatok a pályaudvarra vezető minden vágányon.
A hat héten át tartó időszakban a Keleti pályaudvar tehermentesítése miatt változik számos vonat menetrendje, kiindulási és célállomása a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Hatvan, Budapest-Újszász-Szolnok, Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonalakon:




  • A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon közlekedő gyorsvonatok a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarra érkeznek és onnét indulnak. A Déli pályaudvarról 13:50-kor, 14:50-kor, 15:50-kor, 17:50-kor Tatabányára, illetve 16:50-kor Komáromba induló vonatok Kelenföldről indulnak, valamint a Komáromból 6:40-kor induló és a Tatabányáról 15:11-kor induló vonat korábban, 14:59-kor fog indulni, illetve a Déli pályaudvar helyett Kelenföldig közlekedik.
  • A Budapest-Székesfehérvár vonalon, a Déli pályaudvarról 8 óra után induló és érkező tárnoki elővárosi vonatok csak Kelenföldig járnak és onnan is indulnak.

  • A Budapest-Pusztaszabolcs vonalon, a Százhalombattáról 6:39-kor induló vonat a Déli pályaudvar helyett csak Kelenföldig közlekedik.

  • A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs/Kaposvár-Zágráb vonal InterCity járatai és a bajai expressz vonatok, valamint a Rippl-Rónai nemzetközi vonat a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarról indul, és oda érkezik.

 


 

  • A Budapest-Hatvan vonal elővárosi vonatai módosított menetrend szerint közlekednek. A Gödöllő-Állami telepek megállóhelynél - a reggeli és esti időszak kivételével - csak a munkanapokon közlekedő Budapest-Hatvan (-Budapest) viszonylatú vonatok állnak meg.
  • A Budapest-Újszász-Szolnok vonalon közlekedő egyes reggeli, illetve az összes délutáni nagykátai elővárosi vonat a Keleti pályaudvar helyett, a ferencvárosi vasútállomás érintésével Kelenföldre érkezik, és onnan indul.
  • A Budapest-Kelebia-Budapest viszonylatban közlekedő személyvonatok a Keleti pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestre érkeznek és onnan fordulnak.
  • A felújítás a GYSEV Zrt. által közlekedtetett vonatokat is érinti: április 13-a és május 27-e között a Sopronból közvetlenül Budapestig közlekedő gyorsvonatok Budapest-Keleti pályaudvar helyett Budapest-Déli pályaudvarra érkeznek és onnan is indulnak. A gyorsvonatok Győr és Budapest-Déli pályaudvar között módosított menetrend alapján közlekednek. A vasúttársaság Sopronból és Szombathelyről indított Intercity járatai esetében ugyanakkor nem lesz változás: az Intercity vonatok Budapest-Keleti pályaudvarra érkeznek és onnan is indulnak vissza a két nyugat-dunántúli városba.


A kiindulási és célállomás változása mellett az utasoknak számolniuk kell azzal, hogy a vonatok összeállításában is változások lesznek a korszerű motorvonatok és a hagyományos, elővárosi ingavonatok közlekedtetése számos esetben felcserélődhet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a MÁV Start menetrendet megjelenítő mobiltelefonos applikációja követi-e a változásokat, és az okostelefonnal rendelkezők megbízhatnak a friss telefonos információkban.


Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.