brusszel


Kövér újabb kétharmadot szeretne

Figyelő Online
2014.04.02  08:39   
mail
nyomtatás
Az Országgyűlés elnöke szerint érdemes erős felhatalmazást adni a Fidesz-KDNP-kormánynak a vasárnapi választáson.
Kövér László a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedd este a szavazatmegosztásról szólva azt mondta: vagy a Fidesz-KDNP, vagy valamelyik ellenzéki párt, nincs harmadik út.

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: bízik benne, hogy nyernek, de szerinte ez nem jelenti azt, hogy évtizedekre be tudnának rendezkedni. Ez nem is lenne jó - folytatta, hozzátéve: minden választásért meg kell küzdeni, minden választás előtt számot kell vetni, hogy mit végeztek, és minden számvetésnek pozitív szaldóval kell végződnie. Az embereknek azt kell tapasztalniuk, hogy az ország előrehaladt - rögzítette Kövér László.

Most ez az esély, az ami kockán forog, láthatták, hogy mire volt képes a Gyurcsány-koalíció, és 2002-ben hogyan tették semmissé a korábbi eredményeket. Pontosan tudni, mire lehet tőlük számítani - fogalmazott.
Ha április 7-én nem az folytatódik, ami négy éven keresztül zajlott, akkor lehet, hogy nincsen folytatás az ország számára sem, semmilyen formában - mondta.

A kétharmaddal rengeteg mindent sikerült megoldani - jelentette ki az Országgyűlés elnöke. Reméli, hogy az elindított folyamatok folytatódhatnak. A munka nagyobbik részét elvégezték, ha most nem lenne kétharmad, annyira nem hiányozna, mint 2010-ben. Ugyanakkor a nagy többség nagy lehetőség, nagy jövő, kis többség pedig kis lehetőség, kis jövő - mondta, hozzátéve: érdemes erős felhatalmazást adni a Fidesz-KDNP kormányának.

Szólt arról is, hogy a következő négy évben már nem az előző kabinet nyolc évét öröklik, hanem az ő négy évüket. Még ha ott lesz is a nyoma az előző kormányok rombolásainak, a választók ezt a fajta magyarázatot már valószínűleg kisebb türelemmel fogadják majd - jegyezte meg Kövér László, ezért szerinte jóval nagyobb lesz a felelősségük.
Kérdésre azt mondta: nem tart attól, hogy megismétlődik 2002, de jó, hogy felemlegetik sokan, és ő is ezt teszi minden lehetséges alkalommal. 2002 nagyon komoly tanulsággal járt számukra: a mérkőzés addig tart, amíg a bíró nem fújja le a meccset, a választók nem adják le a szavazatukat.

Arról, hogy gyakorlatilag a Fidesz 2006-os ellenfelei sorakoztak fel a kormányzóerőkkel szemben, azt mondta: "ugyanazon férfiakkal csak ugyanazon műsort lehet előadni", de az ország szerencsére nem ott tart, mint 2010-ben, hiszen a romok eltakarítása után négy éven keresztül építkeztek.

Kövér László a baloldali pártvezetők kampányrendezvényeiről készült bejátszás után úgy fogalmazott: "a megzakkant bolsi milliárdosról" nem kíván szólni, róla tudni, hogy lelke és agya helyén mi lakozik, de szomorúnak tartja, hogy a megújulás programjával indult. Mesterházy Attila ma Gyurcsány Ferenccel versenyez ordenáréságban - mondta. Ezt nemcsak szomorúnak, hanem bizonyos értelemben fenyegetőnek is nevezte, mert mint mondta, nem hiszi, hogy ha véget ér a kampány, hirtelen megváltoznak.

Azt mondta, azt sem hiszi, ha a választók akaratából ismét ellenzékbe kényszerülnek, azt a négy évet megújulásra használnák fel. Szerinte nem lesz változás viselkedésükben a választások után sem, és ezt azt jelenti, a következő parlament sem lesz nyugodalmasabb, mint a mögöttük hagyott négy év.

"Régi bolsi trükk", hogy meg kell vádolni az ellenfelet azzal, amit ők készülnek elkövetni vagy már el is követtek ellenük - mondta a házelnök arról, hogy a baloldali összefogás erői már most választási csalást emlegetnek.

A voksok megosztásának veszélyét firtató felvetésre azt mondta: sokfajta szavazó van, és több olyan párt is van, amelyiknek egy másik tömörüléssel összeér a szavazóbázisa. A Jobbik az MSZP-vel is versenyez, és vannak olyan szavazók, akik négy éve és most is azon gondolkodtak, talán nem elég radikális a kormány, illetve a Fidesz-KDNP, ezért nem olyan nagy baj, ha egy kis ösztökélést adnak. Ez szerinte téves felfogás, nem érdemes gyengíteni azt a kormányt, amelynek a sikerében félig-meddig bíznak és érdekeltek.

A Simon-ügyről szólva kiemelte: példátlan skandalum a magyar parlament történetében, amire eddig nem volt példa és reméli, nem is lesz többé. Kövér László szerint korábban még a gyanú árnyéka sem lengte be a képviselőket. Hozzátette: az egész magyar baloldal bűnben fogant, és nem csak 1956. november 4. és amiatt, hogy 1989-ben szabad akaratukból döntöttek úgy, hogy az MSZMP-nek jogutódai lesznek, hanem mert annak a mentalitásnak is örökösei, amely a spontán privatizáció időszakában, a rendszerváltás előtt néhány évvel előtt megnyilvánult. Fogyó politikai hatalmukat megpróbálták az új rendszerben gazdasági hatalommá konvertálni, ahogy az összes többi szocialista országban, úgy itt is, a kommunista nomenklatúra, a titkosszolgálatok és a szervezett bűnözés egyfajta szimbiózisban hajtotta végre az átalakulást, csak Magyarországon nem annyira brutális formában, mint Ukrajnában vagy Romániában - fejtette ki.
Kérdésre azt mondta: nem utasítja el az uniót, de pontosan és reálisan próbálja értékelni a helyzetet. Az unió nem jótékonysági intézmény, ahol küzdelem nélkül el tudják érni, amit szeretnének. Arra készül, hogy az EP-választáson is hasonló többségben lesznek, mint április 6-án és baloldalnak még kisebb kisebbsége lesz, mint most vasárnap - jegyezte meg.

Kövér László kérdésre szólt még arról is, hogy a következő Országgyűlés dönt a Simon-ügyben született bizottsági jelentésről.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Gazdag Fidesz, szegény baloldal

Hogyan teljesítettek a pártok az ország leggazdagabb és legszegényebb településén?

Számot vetettek - Átrendeződés és konfliktus várható a jobboldalon

A Republikon Intézet „Választás 2014" címmel rendezett értékelő konferenciát politikusok és elemzők részvételével.

Pelczné Gál Ildikó vezeti a Fidesz EP-listáját

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a kormánypárt listavezetője a májusi európai parlamenti (EP-) választáson.

Hoffmann Rózsa nem államtitkárként folytatja

Az államtitkár az oktatásügyben más feladatot kap - közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

top200