brusszel


Kampánykönyvek - Az ellenzék elaludt, a Fidesz kihozta amit lehetett

Figyelő Online - Kovács Ágnes Lilla
2014.04.05  14:00   
mail
nyomtatás
Idén négy, eltérő színvonalú és műfajú kötet jelent meg azzal az igénnyel, hogy befolyásolja az április 6-i szavazás eredményeit. Aligha járnak sikerrel. Az ellenzék elaludt, s a kormányt támadó könyvek üzenetét képtelen volt felhangosítani. A Fidesz ellenben kihozta a maximumot a Zuschlag-ügyből.
Magyarországon az első, választási kampányban is szerepet kapó könyvek a 2000-es évek elején jelentek meg. Ez nem véletlen: ekkor jelent meg mindkét oldal élén egy-egy megosztó személyiség, vezér. Az első, nagy vihart kavart kampánykönyv Kende Péternek a felfokozott 2002-es kampány idején megjelent A Viktor című könyve volt. Nagyon sok közéleti vitát - és indulatot - generált, hosszú időn keresztül folyamatos diskurzus tárgya volt. A szerző érzelmeit, politikai preferenciáit nem rejtette véka alá, az MSZP rendezvényén is részt vett.

Egy kampánykönyv sikerét nehéz is másképp mérni, mint ismertsége, idézettsége által. Hiszen egy választási győzelem nagyon sok tényező eredője, ezek sorában egy-egy nagyot szóló leleplező, imázserősítő, vagy -romboló írás csak egy elem. A példányszám sem támpont, hiszen ahány kampánykönyv, annyi célcsoport. Debreczeni József 2000-es években íródott portrékönyvei (Antall Józsefről, Orbán Viktorról, Gyurcsány Ferencről) szélesebb olvasóközönségnek szóltak, olyanoknak, akik elsősorban nem érzelmi azonosulást keresnek a főszereplővel, hanem érdeklődnek a politikus háttere iránt. Magyar Bálint említett, Konrád György előszavával megjelent kötete ezzel szemben inkább véleményvezéreknek, politikusoknak szól, Wiedermann Helga Sakk és póker című, eredeti szándéka szerint kulisszatitkokat bemutató könyve elsősorban a gazdasági érdeklődésűeket célozza, míg a Zuschlag-féle Pártházból börtönbe az egyszerűbb üzenetek befogadóinak figyelmére számít. Általánosságban azonban elmondható, hogy a jó kampánykönyv olvasmányos, a választópolgárnak és az újságíróknak, véleményvezéreknek egyaránt szól.

További érdekes részletekért keresse a cikket teljes terjedelemben a Figyelő hetilap 14. számában.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.