brusszel


Seuso-kincs: Az őrzés joga

Figyelő Online - Hajdú Éva
2014.04.05  11:00   frissítve: 2014.04.05 00:37
mail
nyomtatás
A Parlament delegációs termében bemutatott, majd az érdeklődő lakosság számára, kissé méltatlan helyre, a lépcsőházba telepített hét darab nagyméretű ezüst és egy réz tárgy annak a Seuso-kincs néven ismert késő római leletnek a fele, amelynek Magyarországra kerüléséért számos régész, rendőr, újságíró, jogász és állami köztisztviselő igen sokat munkálkodott. Magam, aki 15 évet dolgoztam azért, hogy a kincs ne merülhessen alá örökre a műkereskedelem szürke zónájába, örömmel (bár nem tagadom, kissé fájó szívvel) álltam be a hétvégén az Országház előtt kanyargó hosszú sorba, hogy megnézzem.
Az általunk ismert 14 ezüst tárgyat a III. század végén, a IV. század közepe táján készíthették, a magyar szakértők szerint a legvalószínűbb, hogy Thesszalonikiben, vagy a Dráva-völgy valamelyik nagy római városának császári pénzverdéje mellett. A kincs feltételezett lelőhelye a Fejér megyei Szabadbattyán - Kőszárhegy környéke, ahol az 1980 decemberében meggyilkolt Sümegh József találta meg. Barátai, szomszédjai, akik látták nála a tárgyakat, legalább 40 darab nagyméretű ezüst tárgyról és két rézüstről beszélnek, tehát minden valószínűséggel vannak még darabok nemcsak a nemzetközi régiségpiacon, de magyar magánkézben is. Minden nyomozás és kutatás ellenére két kérdésre a mai napig nincsen válasz: ki ölte meg Sümegh Józsefet és ki, s hogyan csempészte ki az országból a kincset.

A szerző újságíró, a Seuso-kincs ügyével megbízott miniszteri biztos volt 1997-2007 között.

További részletekért lapozza fel a Figyelő hetilap 14. számát.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Seuso-kincs

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Félelmek és tények

Lánczi Tamás személyes álláspontja

Családi pótlék itt és ott

Kiszelly Zoltán nézőpontja

Pontozással nyert az EU

Kína igen ügyesen Oroszországot használja fel saját érdekei előmozdítására

A holland választás tanulságai: „jó” populizmus és mélyreható vita

A hollandok elmúlt 15-20 éve azt mutatja meg nekünk, hogy az olykor késhegyre menő vitáknak komoly hozadéka van

top200