brusszel


Narancsba borul vasárnap az ország?

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.04.04  07:00   
mail
nyomtatás
A 2010-es választások után négy évvel ismét narancsba borulhat az ország most vasárnap, minimális az esélye annak, hogy a kormányváltók akárcsak egyszerű többséget szerezzenek a magyar országgyűlésben. A 106 egyéni körzet közül legalább 63-ban a Fidesz győzhet a Political Capital (PC) elemzése szerint, amelyet a Figyelő közöl e heti számában.
A Fidesz, ahogy végig a kampány során, a választások előtt néhány nappal is toronymagasan vezet, és ezt az előnyt az új választási rendszer alaposan meg is jutalmazza. Az öt párti ellenzéki szövetség - MSZP, Együtt, Demokratikus Koalíció, Párbeszéd Magyarországért, Magyar Liberális Párt - kormányváltó platformnak 16 körzetben mutatkozik jó esélye arra, hogy megszerezze a szavazatok egyszerű többségét. Ha csak ennyi összejön, már jó eséllyel megakadályozhatja a Fidesz kétharmados többségét, de persze ez sok tényezőn, a Jobbik és az LMP szereplésén, de még a kis pártok által begyűjtött szavazatok arányán is múlik. A hetilap írásából kiderül, egész pontosan 8 024 078 állampolgár szavazhat a határokon belül, a mintegy 550 ezer külhoni magyar közül pedig 194 928-an jelezték részvételüket. Megdöbbentő, hogy a külföldön dolgozó mintegy 3-400 ezer magyar közül mindössze 28 152- en regisztráltak, tehát, még egy tizedük sem.

A lap interjút közöl László Róberttel, a Political Capital választási szakértőjével arról, hogy a választókerületek újraszabályozásával a jogalkotó hogyan rajzolta meg az új választókerületeket. „Egy politikailag ennyire érzékeny kérdésnél az lett volna a minimum, hogy hetekig térképek fölé görnyedő politikusokat és szakértőket látunk a tévében, akik érdemi tájékoztatást nyújtanak arról, milyen szempontokat mérlegelnek a határok meghúzásakor. Ezzel szemben még csak azt sem tudjuk, kik dolgozták ki az új kerülettérképet. Ami biztos, 2011. november 20-án vasárnap éjszaka minden előzetes értesítés nélkül megjelent a parlament honlapján, és azóta csak apró részleteiben változott. Ez már önmagában megalapozza a gyanút, miszerint politikailag motivált térkép született." - nyilatkozta a Figyelőnek László Róbert.

További részletek az e heti Figyelőben.

 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: választás2014

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.