brusszel


Eltűnt egy szégyenfolt Budapestről

Figyelő Online - Kiss Róbert Richard
2014.04.03  12:30   
mail
nyomtatás
A teljes felújítás és bővítés több mint 10 milliárd forintba kerül, amelynek keretében új arculatot kap a főváros ezen része. A beruházás első üteme április első hetében befejeződött. L. Simon László kormánybiztost kérdeztük. A beruházás szeptemberre készül el teljes egészében.
- Mi valósult meg eddig a tervekből?

- Az 1883-ban átadott épületegyüttes felújítása, rekonstrukciója az I. ütem végére tulajdonképpen megtörtént. Az átadást követően pedig az épület előtti Lánchíd utcát is rendbe tesszük. Kicseréljük a régi, elavult vízcsöveket, az egész utca új burkolatot kap és az épület díszkivilágítása is elkészül. Továbbá folytatódik a második ütem, azaz a Várhegy oldalába, a föld alá épített mélygarázs és a 900 fős multifunkcionális rendezvényterem befejezése, valamint a reneszánsz kert kialakítása.

 


- Mint a neve is árulkodik, ez régen bazár volt, változik a funkciója?

- Ybl Miklós tervei szerint 1875 és 1883 között épült, neoreneszánsz stílusban a Várkert Bazár. Híresek voltak az árkádsor üzletei, de működött itt egykor női festőiskola és történelmi arcképcsarnok is. Később szobrászok, képzőművészek nyitottak itt műtermeket. A kormány szándéka most az, hogy az egész várnegyedet újragondolja, újrapozícionálja. Ennek az egyik tartópillére a Várkert Bazár rekonstrukciója.

A beruházás szeptemberre készül el teljes egészében. Orbán Viktor csütörtökön átadta a felújított Várkert Bazárt, és azt mondta: a Várkert Bazár felújításával egy harminc éve éktelenkedő szégyenfoltot sikerült eltüntetni a magyar műemlékvédelem történetéből.

- Ez mit jelent konkrétan?

- Egy igazi közösségi hely jön létre közel 2500 négyzetméternyi kiállítótérrel,rendezvényteremmel, szabadtéri helyszínekkel, mozgólépcsővel, liftekkel. Az épület lényegében egy szalagdísz volt a budai Várhegy lábánál, de most megtaláljuk a funkcióját is.

- Talán azért volt csak szalagdísz, mert alig lehet parkolni a közelben.

- Ez a helyzet megváltozik a 300 férőhelyes mélygarázsnak köszönhetően, ahonnan nemcsak a rendezvénytermek és az Ybl tervezte Várkert Bazár lesz könnyen elérhető, hanem akár a budai Vár is. De épül két új villamosmegálló is, egy az épület előtt, egy a Rudas fürdőnél, ezen kívül pedig egy új dunai kikötő a Várkert Bazár előtt.

- Sokan az „Ifipark" hangulatára emlékeznek, amikor Budai Ifjúsági Park néven számos híres koncertnek adott otthont a hely, ők nem fognak csalódni?

- A Várkert Bazár a kultúra egyik fellegvára lehet. A rendezvénytermen, akiszolgáló létesítményeken túl is annyi jól konstruált hely van benne, és a Lánchíd utcát is beleértve olyan a kialakítása, hogy nagy rendezvényekre egyszerűen ideális. Három évtized után a város igazi gyöngyszeme lesz.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.