brusszel


Századvég: nem nőtt az átjelentkezők száma

Figyelő Online
2014.04.03  17:42   
mail
nyomtatás
A Századvég szerint a statisztikák nem támasztják alá, hogy az országgyűlési választások miatt megnövekedett volna a lakóhely-átjelentkezések száma. Az alapítvány ezt csütörtökön közölte az MTI-vel.
A közlemény szerint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által nyilvántartott adatok szerint átlagosan több mint 40 százalékkal kevesebb lakóhely-változtatás történt Magyarországon a választásokat megelőző negyedévben, az előző év negyedéves időszakához viszonyítva. A www.nyilvantarto.hu adataira hivatkozva azt írták, hogy 2013. első negyedévében összesen 153 989 lakóhely-változtatás történt Magyarországon, míg 2014. első negyedévben ez a szám jelentős mértékben csökkent, 90 033 volt.

Emlékeztettek arra, hogy az új választási törvény értelmében a szavazást megelőző második nap, péntek 16 óráig a választópolgár kérheti, hogy egy, a lakóhelyétől eltérő, magyarországi településen adhassa le szavazatát. Ebben az esetben is a lakóhelye szerinti egyéni választókerület jelöltjeire szavazhat.
A korábbi szabályok szerint a választópolgár, aki a szavazás napján a lakóhelyétől távol tartózkodott, akár a szavazás napján is kérhette a névjegyzékbe való felvételét - írták. A Századvég véleménye szerint ez lehetőséget adott a választáson induló pártoknak arra, hogy azokba a választókerületekbe, ahol előreláthatóan szoros eredmény vártak, szavazókat "csoportosítsanak át".

Mint írták, a valasztas.hu-n elérhető statisztikai adatok alapján megállapítható, hogy az új intézmény - amellett, hogy visszaélésre már nem ad lehetőséget - jóval népszerűbb, mint a korábbi igazolással szavazás.
Hozzátették: a jogalkotó ugyanis könnyített az igénybevételi feltételeken, így mostanáig összesen 91 204 választópolgár jelentkezett át, míg ugyanezen szám a régi rendszerben összesen 66 082 volt.
A Századvég felhívta a figyelmet arra, hogy a választópolgár csak akkor tud más egyéni választókerületi jelöltre szavazni, ha lakóhelyét megváltoztatja. Ennek azonban szigorú törvényi feltételei vannak - folytatódik a közlemény - , saját ingatlan esetén tulajdoni lap, vagy adásvételi szerződés, nem saját lakás esetén a tulajdonosi beleegyező nyilatkozat kell a lakóhely módosításához.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: voks2014

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Gazdag Fidesz, szegény baloldal

Hogyan teljesítettek a pártok az ország leggazdagabb és legszegényebb településén?

Számot vetettek - Átrendeződés és konfliktus várható a jobboldalon

A Republikon Intézet „Választás 2014" címmel rendezett értékelő konferenciát politikusok és elemzők részvételével.

Pelczné Gál Ildikó vezeti a Fidesz EP-listáját

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a kormánypárt listavezetője a májusi európai parlamenti (EP-) választáson.

Hoffmann Rózsa nem államtitkárként folytatja

Az államtitkár az oktatásügyben más feladatot kap - közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

top200